Többet neteznek karantén idején a magyarok

Többet neteznek karantén idején a magyarok

A Telenor egy friss kutatás keretében részleteses felmérést készített arról, hogy a koronavírus-járvány miként alakította át a felhasználói szokásokat. A kutatás arra is kitér, hogy a diákok például mennyi platformot alkalmaznak a tanulás során. Születtek érdekes eredmények, de összességében azt lehet mondani, hogy túl nagy meglepetés nincs.

Április közepén, összesen 550 fő megkérdezésével mérte fel a Telenor azt, hogy a magyarországi felhasználóknak a szokásai miként alakultak át, hogyan reagáltak az új helyzetre az online létük szempontjából. A vállalat a 18 és a 65 év közötti felhasználóknak szegezte a kérdéseket. A felmérésben résztvevőknek 73 százaléka egyértelműen többet tölt az internet előtt, mint korábban, és 78% 2 óránál hosszabb időre veszi igénybe a netet.

Galéria megnyitása

A kutatás szerint a felhasználóknak 25 százaléka az, aki ugyanannyi időt tölt el az internet vagy online tartalom előtt ülve. A legtöbben 1-2 órával vagy legfeljebb 2-4 órával több időt szentelnek a netezésre, streamelésre, de 7%-nál még a 8 órát is meghaladja a digitális eszközök használatával töltött idő.

A Telenor felmérése rámutat arra, hogy az emberek egyszerre több módon érik el az internetet. Okostelefonról a megkérdezettek 86 százaléka ér el online tartalmakat, de érdekes módon a laptop aránya is nagyon magas, 82%-os, miközben az asztali számítógépes elérés is 55 százalékra rúg, szóval sokan vannak, akik mobil mellett még noteszgépet és PC-t is egyaránt használnak. A televízió meglepő módon csak 33%-os eredményt ért el, pedig ma már a legtöbb tévé képes online kapcsolatot kialakítani.

Galéria megnyitása

A Telenor forgalmának nagyjából a felét a streaming szolgáltatások irányába bonyolítják a felhasználók, és a legnépszerűbb a YouTube. Nagyon sokan olvasnak híreket is, ez a második legnépszerűbb online elfoglaltság a közösségi tevékenységgel nagyjából egy szinten mozogva.

Online szórakozással 4 óránál több időt töltenek el átlagosan a magyarok, de legtöbben a digitális kapcsolattartás miatt tartják fontosnak az internetet. A kutatásban résztvevők 55%-ban használnak írásos csevegést, 50%-ban videohívást, és 60%-ban pedig normál telefonhívást. Az embereknek 70 százaléka természetesen a szórakozást és a pihenést is egészen előre teszi. Ami elképesztően nagy ugrást jelent a járvány előtti időkhöz képest, az a munka, ugyanis a Telenor kutatásában megkérdezetteknek csaknem a 60 százaléka dolgozik távmunkában az interneten keresztül, tanulásra pedig a megkérdezettek 36%-a használja az online kapcsolatot.

Galéria megnyitása

A home office leginkább a 36-44 éves korosztályban jellemző az internetezéssel töltött időben, ebben a sávban az emberek közel 70 százaléka érintett a távmunkában. És több mint 4 órán át dolgoznak az otthonukból. Elsődlegesen e-mailekben megy a kapcsolattartás, de sokszor kell az online kapcsolat a fájlok mozgatására és a böngészőn keresztül a tartalmak beszerzésére. Érdekes módon a videohívások és a kollégákkal való beszélgetés csak 37-33% körüli értékkel szerepel a felmérésben.

Galéria megnyitása

A távoktatás kérdésre is kitért a Telenor. Érdekes módon a 18-26 éves korosztályban csak 60% körüli azoknak az aránya, akik az internetet tanulásra használták fel eddig. Azt jól lehet látni, hogy a távoktatás nem túl nagy szervezettség mellett indult el, hiszen a fiatal felnőtteknek több mint egyharmada 4-nél több platformot kénytelen használni a tanulás során – több fronton szervezték meg a tanárok a kapcsolattartást. És még olyan válaszolók is voltak, akik 8-nál is több platformot alkalmaznak.

Galéria megnyitása

Annak ellenére, hogy egy kicsit azt lehet érezni, hogy azért van egy kisebb káosz a digitális oktatás rendszerében, több mint a diákok 70%-a véli úgy, hogy jól tudott alkalmazkodni a különleges körülményekhez, és a legtöbb esetben azt látják, hogy a rendszerek gördülékenyen üzemelnek mostanra. És a szülők 62 százaléka szerint tanulságos a fiataloknak ez a mostani helyzet, mert olyan új lehetőségeket fedezhetnek fel, amikre korábban talán nem is gondoltak.

A Telenor már a járvány elején tisztában volt azzal, hogy jelentősen meg fog ugorni a hálózatokon az adatforgalom. Ezért a felhasználók megsegítésére ingyen 100 GB-os, majd minimális felárért 1+99 GB-os csomagokat alakított ki. Ezeket felhasználva nagyon sokáig lehet híreket nézni az interneten és másokkal beszélgetni, akár még videóhívásban is, de azért az már masszív adatforagalmazással jár. A legjobban a Telenor elmondása szerint a HD videók fogyasztásával lehet „elpörgetni” az adatcsomagokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap