Több mint 50 millió embert érint a Google+ újabb biztonsági rése

A Google a mostani hírrel kapcsolatban arról is beszámolt, hogy még előrébb hozza a szolgáltatás leállítását.

Több mint 50 millió embert érint a Google+ újabb biztonsági rése

Szegény embert az ág is húzza, szokták mondani, és a Google+ esetében is nyugodtan lehet ezt a közmondást használni. A keresőóriás közösségi oldala nem futott be túl nagy karriert, de igazából ez még önmagában nem is lenne nagy probléma, de most úgy fest, hogy a távozása egyáltalán nem lesz méltóságteljes.

A Google októberben jelentette be, hogy nagyjából félmillió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelenek kezébe a Google+ miatt, és ezzel egyidejűleg azt is elárulta a vállalat, hogy a szolgáltatás 2019 augusztusában lehúzza a rolót. Most pedig arról számolt be a vállalat, hogy újabb sebezhetőséget találtak a rendszerben, de ezúttal már jóval több embert érintő ügyről van szó.

A Google becslése szerint 52,5 millió fiók esetében lehetett olyan adatokat is elérni a rendszer API kihasználásával, amik egyébként nem voltak publikusak.

Ugyanakkor most igyekezik hangsúlyozni a keresőóriás, hogy a jelek szerint nem történt visszaélés egyetlen esetben sem.

A szakemberek a hivatalos közlemény szerint idő előtt detektálták a hibát, és nagyon gyorsan befoltozták a sebezhetőséget, mindössze egy héttel (egészen pontosan hat nappal) a probléma felfedezését követően már készen volt a javítás. Persze ettől függetlenül még rendkívül aggasztó az, hogy a Google+ API ennyire sok ember adatait veszélyeztette. Ráadásul tette ezt úgy, hogy igazából sokkal kisebb a felhasználói bázisa, mint bármelyik rivális közösségi oldalnak. Milyen adatok voltak elérhetőek? Nos, ezúttal olyan információk váltak publikussá minden fejlesztő számára, mint például az e-mail cím, a születési adatok, a képek és a privát megosztások egy része, valamint a tartozódási hely. Azt direkt kiemelte a Google, hogy belépési adatok, személyazonosító számok, pénzügyi információk és jelszavak egyáltalán nem voltak kitéve fenyegetésnek. A cég a mostani eset minden érintettjét értesíti, de ez csak a rutin eljárás része, elvileg senkinek nem kell attól tartania, hogy visszaélnek az adataival.

A Google úgy látja legjobbnak a friss történések fényében, ha még gyorsabban lezárja a Google+ vesszőfutását. A friss közlemény tanúsága szerint a hétköznapi felhasználók számára elérhető felület 2019 áprilisáig nyújt majd hozzáférést, tehát további négy hónappal rövidítette meg a szolgáltatás tervezett életciklust a Google. És azt is hozzátette a vállalat, hogy a fejlesztők már csak 90 napig érthetik el a Google+ API-t, szóval a végnapjaiban már csak vegetálni fog a hálózat. Ez idő alatt a felhasználóknak továbbra is lehetősége lesz kimenekíteni a feltöltött adatait, fényképeit, videóit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap