Shop menü

TELJESEN FELSZÁMOLJA AZ EGYKOR NÉPSZERŰ ANDROID VERZIÓ TÁMOGATÁSÁT A GOOGLE

Több millió felhasználót érinthet a döntés, akik ezentúl már a Play szolgáltatás frissítéseket sem fognak kapni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Teljesen felszámolja az egykor népszerű Android verzió támogatását a Google

A Google igyekszik minél tovább gondoskodni az operációs rendszerek támogatásáról, attól függetlenül, hogy az Android ökoszisztéma meglehetősen töredezett, és ezzel évek óta nem igazán tud mit kezdeni. Azonban a Play szolgáltatásokhoz nagyon hosszú ideig biztosítja a hozzáférést a vállalat, és most is egy olyan rendszer ért a pályafutása végéhez, ami csaknem 10 éves.

Az Android 4.4 számára jött el a pillanat, hogy tényleg teljesen leáll a támogatása.

Ez volt az első olyan Android, ami egy márkanév után kapta a fantázianevét, hiszen úgy hívták, hogy KitKat, és bár mostanra a Google felszámolta az ilyen nevek alkalmazását, azért a cég mostani rövid bejelentésében többször is egyszerűen csak „KK” rövidítéssel hivatkoznak erre. A továbbiakban azokra a mobilokra és táblagépekre már nem lesznek Play szolgáltatások frissítések sem, amiken a mai napig az Android 4.4 fut.

Nem is frissül már tovább semmilyen szinten ez az operációs rendszer a Google részéről. Persze nem is volt az jellemző, hogy erre bármilyen javítás jött volna közvetlenül, de a Play szolgáltatások frissítéseivel azért adatvédelmi szempontból többször is részesült javításokban. A mostani döntés értelmében az Android 4.4-es eszközök lehorgonyoznak a Play szolgáltatások 23.30.99-es kiadásánál. Hozzáteszi a cég, hogy az eddigi frissítésekkel még az idős készülékeken is lehetett néha új lehetőségekkel találkozni.

Galéria megnyitása

A maga idején kiemelkedő népszerűségnek örvendett az Android 4.4, a gyártók a korábbiaknál nagyobb figyelmet szenteltek már itt a frissítésnek, és volt olyan időszak, mikor eszközök százmillióin volt jelen a KitKat. Sok multimédiás lejátszó is alkalmazta ezt a kiadást. A Google által legutóbb elérhetővé tett információk szerint a KitKat fantázianevű rendszer az aktív használatban levő androidos termékek 0,5 százalékán van jelen.  

Ennek nincs különösebben nagy jelentősége ez alapján, viszont látni kell azt, hogy az Android ökoszisztéma óriási, és több mint 3 milliárd aktív használatban levő okostelefonon fut jelenleg ez az operációs rendszer. Szóval amennyiben a matek minden fronton helytálló, abban az esetben 10 és 20 millió közé tehető azoknak a készülékeknek a száma, amiket a mai napig az Android 4.4-gyel használnak.

Ezek a készülékek még online kapcsolat mellett vannak aktívan igénybe véve. Hiszen a Google statisztikájában csak azok az eszközök szerepelnek, amik mutatnak online jelenlétet. Azokat a termékeket nem tartja számon a cég, amik már a Play Áruház, valamint a Google mobilos szolgáltatások számára is láthatatlanok. Persze azoknak már úgyis mindegy, hogy van-e rájuk támogatást, vagy nincs. Sok alkalmazás sem támogatta már ezt a rendszert, így appok frissítéseiről is le kellett mondania az embereknek, sőt mi több, számos újabb szoftver már eleve nem jelent meg erre az operációs rendszerre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére