Shop menü

TELJES ÁTALAKULÁS JÖN A DIGIMOBILNÁL, VÉGET ÉRHET A JÓ VILÁG

Lényegében virtuális mobilszolgáltatóvá alakul át a DIGIMobil, változni fognak a díjcsomagok, de egyelőre nem lehet tisztán látni a jövőt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Teljes átalakulás jön a DIGIMobilnál, véget érhet a jó világ

Meglepő hírnek is nevezhetnénk, de valójában borítékolható volt, hogy a DIGI nem fog teljesen változatlanul tovább üzemelni. A mai napon kiderült, hogy a DIGIMobil lényegében egy MVNO lesz a továbbiakban, kihúzzák alóla az eddigi hálózatot, ami rövid távon még jó is az előfizetőknek, hosszabb távon viszont aligha van ok az örömre.

A DIGIMobil néhány éve bukkant fel a hazai piacon, és nagyon alacsony áron értékesítette a szolgáltatását, viszont korlátozottan volt csak elérhető, mert nem tudott olyan ütemben fejlődni, ahogy azt eredetileg tervezték. Ez volt a negyedik olyan hazai szolgáltató, amelyik rendelkezett saját infrastruktúrával, de ennek hamarosan vége. A 2019-es debütálását követően hamarosan kihúzza alóla az eddigi hálózatot az Antenna Hungárián keresztül többségi tulajdonosnak tekinthető 4iG Csoport.

A Vodafone Magyarország mobilhálózatát használja majd június elsejétől a DIGIMobil.

A mai naptól, vagyis 2023. április 13-tól nem lehet már a DIGI-nél új mobilos előfizetést kötni, a meglévő ügyfeleknek pedig nincs semmilyen tennivalója. Fontos, hogy a változás automatikusan zajlik a színfalak mögött. A hálózati átállás legfeljebb néhány mobiltelefonnál igényel majd hálózati beállítás módosítást, de az, hogy erre szükség van-e, már csak élesben, az infrastruktúra átállást követően fog kiderülni.

Galéria megnyitása

A DIGIMobil felhasználók jelenleg a VoWiFi és a VoLTE szolgáltatásokat egyaránt élvezhetik, az előbbinek köszönhetően az otthoni hívások jobb hangminőségűek lehetnek bizonyos esetekben. Erről viszont le kell majd mondani, és marad a VoLTE a Vodafeon Magyarország hálózatára történő átállást követően, de a cég szerint a felhasználók a legtöbb esetben ebből semmit nem fognak észlelni. Az viszont látványos lesz, hogy a DIGIMobil mostani, meglehetősen foghíjas lefedettsége hirtelen kiteljesedik majd, és ahol a Vodafone hálózata megfelelő, ott gond nélkül fog menni a DIGI-s előfizetések használata.

Ebből a szempontból előnyös lesz a felhasználók számára az átállás, de azt is el kell mondanunk az ügy kapcsán, hogy a mostani díjcsomagok, előfizetésben rögzített díjak valószínűleg komoly változás elé néznek. Egyelőre annyi biztos, hogy 2023 végéig maradni fog minden a régiben, azt azonban hivatalosan nem közölte a 4iG Csoport, hogy mire számíthatunk majd ezt követően. Időközben lesz egyébként áremelés, de ezt már korábban jelezte a DIGI, és valójában inflációkövető díjkorrekcióról van szó, amivel más szolgáltatók is éltek mostanában, mert az ÁSZF erre lehetőséget biztosít.

Galéria megnyitása

A DIGI-nek jelenleg országszerte több mint 1,1 millió előfizetője van, és több mint 2,5 millió aktív előfizetői szerződést tart számon. Ugyanakkor a mobilszolgáltatást csak egy kisebb felhasználói kör vesz igénybe. Korábbi adatok szerint nagyjából 200 ezer ügyfélnek van mobiltelefonos szolgáltatást is magában foglaló szerződése. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz jövőre a DIGIMobil ügyfelekkel, ezt még idén részletezni fogja a 4iG.

Az is kérdéses, hogy a DIGIMobil eddig felépített infrastruktúrájának mi lesz a sorsa, de a terv állítólag a hálózat értékesítése. A 4iG ilyen módon profitálna a korábban felvásárolt szolgálatóból. A DIGI-nek több mint 2500 adótoronyból álló hálózata van, amit rengeteg egyéb mobilkommunikációs hálózati berendezés egészíti ki országszerte. Ezeket és a DIGIMobilhoz kapcsolódó rádiófrekvencia-használati jogosultságokat elvileg egy különálló vállalatba szervezi a vezetés, és ezt igyekeznek majd áruba bocsájtani.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére