Találtak egy másik furcsán halványodó csillagot is

Az EPIC 204376071 katalógusjelű égitest még szélsőségesebben viselkedik, mint Tabby csillaga.

Találtak egy másik furcsán halványodó csillagot is

2015-ben a csillagászok felfigyeltek egy különös égitestre, amely megmagyarázhatatlan fényességváltozásokon megy át. A KIC 8462852 katalógusjelű csillag, amelyet különös viselkedésének első leírója, Tabetha Boyajian után Tabby csillagaként is emlegetnek, véletlenszerűen jelentkező, nagyon nagymértékű halványodásokon megy át. Fényessége időnként 22 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy egy átvonuló bolygó okozza a változást, hiszen egy Jupiter méretű égitest is csak kevesebb mint 1 százakkal halványítaná csillagát.

Tabby csillaga kapcsán ezért folyamatosan megy a találgatás, hogy mi állhat a fényességváltozások hátterében: felmerült, hogy a csillag maga viselkedik furcsán, vagy esetleg üstökösök, netán mesterséges konstrukciók állják útját a fénynek. Biztos megfejtés egyelőre nincs, ugyanakkor közben találtak egy másik égitestet is, amely még szélsőségesebben változik. Az EPIC 204376071 mindössze 440 fényévre van a Földtől, és fényessége egy napra 80 százalékkal csökkent.

Galéria megnyitása

A hirtelen halványodás után aztán a csillag jóval lassabban, de visszanyerte fényességét, mintha a fényét kitakaró valami odébbállt volna. A felfénylés összességében kétszer annyi ideig tartott, mint a halványodás, és az égitest abban a további 160 napban, ameddig a Kepler űrtávcső megfigyelte, nyugodtnak mutatkozott. Tabby csillagával ellentétben azonban ebben az esetben a kutatóknak elég jó ötletük van arra vonatkozóan, hogy mi történhetett.

Az EPIC 204376071 egy vörös törpe, amelynek tömege 16 százaléka, átmérője pedig 63 százaléka a Napénak, ugyanakkor mindössze a Nap fényének 3 százalékát bocsátja ki. A csillag meglehetősen fiatal, nagyjából 10 millió éves, és bár viszonylag sok kitörést produkál, alapvetően semmi különös nincs benne. A rejtélyes halványodás eredetét ugyanakkor segíthet megfejteni, hogy egy másik esetben már megfigyeltek egy nagyon hasonló fénygörbét.

Galéria megnyitása
Az EPIC 204376071 (balra) és a KIC 10403228 fénygörbéje

2017-ben a szakértők egy másik csillag körül keringő égitest kapcsán láttak hasonló fényességváltozást, és akkor a szimulációk alapján egy gyűrűrendszer tűnt a legjobb magyarázatnak a jelenségre. Ez alapján a kutatók úgy sejtik, hogy az EPIC 204376071 körül egy gyűrűvel rendelkező égitest, egy barna törpe vagy egy nagyméretű bolygó keringhet, amelynek pályaideje a jelek szerint meghaladja a 80 napot.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a Kepler és a bolygó között egy porfelhő úszott keresztül, amelynek egyik fele sűrűbb volt a másiknál, és ez okozta az egyszeri halványodást. Ezt a szakértők kevésbé tartják valószínűnek, de nem kizárható. Hogy mi az igazság, azt csak további megfigyelésekkel lehet majd eldönteni, amelyek kapcsán remélhetőleg nem járnak úgy a kutatók, mint Tabby csillagával, amely ahogy egyre többet vizsgálják, egyre érthetetlenebbül viselkedik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap