Szövetséget hoztak létre a TV gyártók a 8K terjedésének elősegítésére

A 8K Association mögött egyelőre mindössze néhány nagy gyártó áll, és még csak körvonalazódnak a célok.

Szövetséget hoztak létre a TV gyártók a 8K terjedésének elősegítésére

Az idei Consumer Electronics Show egyik legnépszerűbb termékkategóriája a televízióké volt, rengeteg TV került reflektorfénybe, és ezek között jó néhány már 8K felbontást vonultatott fel. Viszont mégis az érződött a rendezvényen, hogy a 8K térnyerése nem lesz egyszerű menet, és néhány nagy gyártó szerint egy erős 8K szövetség ebben sokat segíthet.

A 8K Association mögött olyan nevek állnak, mint a Samsung Electronics, a Panasonic, a Hisense, valamint a TCL Electronics és van még egy partner, aki nem a fogyasztói oldalon áll, hanem csak panelgyártással és fejlesztéssel foglakozik, ez pedig az AU Optronics. Az elmondottak alapján a tagok száma valószínűleg gyarapodni fog már a közeljövőben is – jelenleg olyan vállalatok hiányoznak a sorból, mint például a Sony, az LG és a Sharp, hogy csak olyanokat említsünk, akik már rendelkeznek 8K támogatást biztosító eszközzel.

Milyen célokat fogalmazott meg a 8KA? Nos, a szövetség az elsődleges feladatát abban látja, hogy megpróbáljon együtt dolgozni tartalomgyártókkal, és minél több készítőt vezessen rá arra, hogy a 8K használata előnyökkel jár. A résztvevők szerint az is fontos, hogy kidolgozzanak egy megfelelő marketingstratégiát, olyan promóciós anyagokkal, amik hatékonyan tudják népszerűsíteni a felhasználók körében az eddigieknél még magasabb felbontást. A 8K Association a vállalatoknak is mankót nyújtana abban, hogy olyan útitervet dolgozzanak ki, ami várható 8K-s újításokat is tartalmaz. A szövetség szerint továbbá az is lényeges, hogy segítsék például az infrastruktúrákat létrehozó cégeket abban, hogy valóban megfelelő komponenseket használjanak a fejlesztéseik során, hiszen ez meghatározza utána a képminőséget, és végeredményben pedig a felhasználói élményt.Galéria megnyitása

A szövetség szerint fel kell állítani egy minimális követelményt a nagyfelbontású televíziók számára is, ami alapján a termékek megkaphatják majd a 8KA jelölését. (Ennek a kiosztása az elmondottak alapján hasonlóan történik majd, mint ahogy a VESA-tól meg lehet szerezni a DisplayHDR besorolást.) Az egyelőre nem még ismert, hogy pontosan milyen előírásokra lehet számítani a 8K esetében, de a HDMI 2.1 például biztosan benne lesz ebben, és a megfelelő teljesítményt nyújtó rendszerchipekre, a kodekek támogatására, valamint egyebek mellett akár még a 8K felskálázást végző algoritmusokra is kiterjedhet majd ez.

A 8K Association tagjai abban bíznak, hogy a megfelelő iránymutatás biztosításával elérhető, hogy a 8K gyorsabban eresszen gyökeret a jövőben, mint ahogy a Full HD-ről a 4K-ra való átállás zajlott – illetve zajlik még jelenleg is, pedig már 5-6 éve elérhetőek a 4K-s televíziók. Kíváncsian várjuk, hogy mit ér el az első igazán erős partnerek által alkotott összefogás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap