Szklerózis multiplex elleni vakcinát fejleszt a BioNTech

A Pfizerrel közös COVID-19 elleni védőoltáshoz hasonlóan mRNS-alapú oltóanyagot eddig egereken tesztelték, és ott nagyon hatásosnak tűnik.

Szklerózis multiplex elleni vakcinát fejleszt a BioNTech

Az mRNS-alapú védőoltásokra nagyon nagy jövő várhat a gyógyászatban a mostani világjárványon túl is. Erre jó példa lehet a koronavírus elleni védőoltás fejlesztésének élvonalában tevékenykedő német BioNTech legfrissebb eredménye, amely során az új módszert a szklerózis multiplex ellen vetették be. Az egereken végzett kísérletek kitűnően zárultak, a vakcina késleltette a tünetek megjelenését, csökkentette azok súlyosságát, és nem mutatkoztak azok az immunológiai problémák, amelyek a jelenlegi kezelések velejárói.

A szklerózis multiplex krónikus, élethosszig tartó állapot, amelyben az immunrendszer testszerte megtámadja az idegsejteket. A tünetek az esettől függően eltérő súlyosságúak lehetnek, vannak enyhe, jól kezelhető esetek, és súlyos állapotú páciensek is, akik idővel kerekesszékbe kerülnek. Az idegi károsodás miatt a betegség következtében részleges vakság, izomgyengeség és mozgáskoordinációs problémák léphetnek fel.

A betegséget jelenleg tünetileg kezelik, vagyis a fent említett problémák enyhítéséra szolgálnak a gyógyszerek, illetve intenzív vérképző őssejtes kezeléssel, amely során gyakorlatilag elpusztítják az immunrendszert, hogy az olyan immunsejteket termeljen, amelyek nem károsítják tovább az idegsejteket. Egyik kezelés sem képes azonban a már fennálló károsodások helyreállítására, ráadásul sok beteg van, akinél egyik terápia sem válik be.

Galéria megnyitása

A BioNTech által fejlesztett mRNS-vakcina ehhez képest úgy működik, hogy „megtanítja” az immunsejteknek, hogy ne támadják meg az idegsejteket. Az idegi károsodás azt követően történik meg a betegekben, hogy az immunválaszt szabályozó T-sejtek idegenként azonosítják a neuronokon kifejeződő mielin nevű fehérjét. A vakcina viszont megismerteti az immunválaszt elnyomni képes T-sejteket a kérdéses fehérjékkel, így az immunrendszer elkezdi tolerálni az idegsejteket.

Az egereken végzett kísérletek alapján a koncepció valóban működőképes, és alkalmas a tünetek elodázására, illetve enyhítésére. Ráadásul a hatások szövetspecifikusak voltak, így nem jártak az immunválasz teljes leépítésével, ami a jelenlegi kezeléseknek gyakori következménye. Ha a módszer az embereken is beválik, óriási változást hozhatnak az érintettek számára. Az mRNS-alapú technológia pedig számos más területen is bevethető lehet, akár nagy létszámú kezelésekről, akár személyre szabott terápiákról van szó, hiszen költséghatékonyan és könnyen előállítható, és mivel nagyon célzottan működik, precíz, hatásos, kevesebb mellékhatással járó kezeléseket tehet lehetővé.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap