Shop menü

SZÉTHÚZHATÓ KÉPERNYŐT ALKOTOTT A SAMSUNG ÉS AZ INTEL

A hajtogatható masinákat már lassan szokja az emberek szeme mobilok és notebookok terén is, következő körben a szétcsúsztatható termékek fognak a figyelem középpontjába kerülni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Széthúzható képernyőt alkotott a Samsung és az Intel

Az Intel az legutóbbi nagy bemutatóján számos fontos fejlesztéssel állt elő, és néhány érdekességet is megvillantott, aminek a jövőben nagy jelentősége lehet majd. Most az egyik ilyen izgalmas fejlesztésre, a PC-k mellé pakolható, széthúzható megjelenítőre fogunk kitérni, amit nem magában, hanem a Samsunggal közösen hozott össze.

Már évek óta dolgozik együtt az Intel és a Samsung sok különböző fejlesztésen, és a széthúzható képernyőt az Intel színpadján a Samsung Display vezérigazgatója, Joo Sun Choi mutatta meg a közönség számára. Ez még csak egy prototípus, de működni már működik. Eddig még egyetlen széthúzható, tekeredő képernyő eszköz sem került kereskedelmi forgalomba. Az LG lett volna az első, aki ilyen termékkel rukkol elő, de előbb húzta le a rolót az LG Mobile, minthogy az LG Rollable nevű eszköz debütálhatott volna.  

Galéria megnyitása

A Samsung jelenleg toronymagasan vezeti a hajtogatható készülékek piacát, és nem lenne meglepő, ha a széthúzható készülékek szegmensében is mély gyökeret tudna ereszteni a jövőben, már az Intellel az oldalán. Choi elmondta a rendezvényen, hogy a hajtogatható képernyők már megjelentek a PC-k területén, és itt az ideje annak, hogy továbblépjenek a fejlesztésekben. A szakember szerint a széthúzató képernyő sokak igényét tudná kielégíteni, mert egyszerre jól hordozható és képes nagyobb képernyőt nyújtani az átlagos noteszgépeknél.

Zárt helyzetben a képernyő 13 hüvelykes átlóval rendelkezik, de pillanatok alatt lehet ebből egy 17 colos felületet varázsolni.

Így aki például egy 13 hüvelykes ultrabookot használ, annak tökéletes lehet egy ilyen megjelenítő, mert képes egymás mellé tenni a két képernyőt, így ki tudja terjeszteni a megjelenítést, ha pedig nagyobb, egységes felületre van szüksége, csak szét kell húznia az eszközt. Ez a formáció új kihív elé állítja a mérnököket, de a jelek szerint jól halad a fejlesztés.

Galéria megnyitása

Az Intel az elmúlt években többször is kísérletezett azzal, hogy a személyi számítógépek terén új megoldásokkal, szokatlan formátumokkal álljon elő. Szóval mondanunk sem kell, hogy a szétcsúsztatható képernyő tökéletesen illik a képbe, és a Samsung személyében talán az egyik legjobb partnert találta meg arra, hogy akár egy szétcsúsztatható PC-t is létrehozzon a jövőben. Ez a táblagépes formáció egy csatlakoztatható billentyűzettel tökélesen meg tudná állni a helyét, ehhez a formátumhoz jól jöhetett volna a Windows 10X, ha a Microsoft nem kaszálja el a fejlesztést.

Galéria megnyitása

A bemutató keretében az Intel az Unison szoftvert demonstrálta, amiről egy másik hírben számoltunk be. Ez egy olyan Windows 10-es kliensprogram, ami az okostelefonokat hozza szinkronba a személyi számítógépekkel több fő területen. Ambiciózus tervekben és érdekes fejlesztésekben nincs hiány az Intelnél, bízunk abban, hogy ezek a megoldások – mind a széthúzható kijelző, mind pedig az Unison – beváltják majd a vállalat várakozásait.

Galéria megnyitása

Arról a mostani eseményen még egyáltalán nem esett szó, hogy a Samsung és az Intel közös koncepciója mikor érhet be.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére