Shop menü

SZERÉNYEBB MOBILOK SZÁMÁRA KÉSZÜL OUTLOOK APP

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Szerényebb mobilok számára készül Outlook app

Az elmúlt időszak sajnos már nem abba az irányba megy, hogy a gyengébb hardveres eszközök számára megfelelő szoftverek készüljenek. A Google több alkalmazásnál is felszámolta mostanában a „könnyített” kiadást. A Microsoft viszont pont most döntött úgy, hogy készít ilyen megoldást az Outlookból.

Az Outlook Lite néven érkező program egyértelműen a Gmail Go ellen száll majd ringbe, és bár a lefaragott programok fejlesztése az utóbbi időben nem a legjobb irányba ment a Google-nél, azért azt látni kell, hogy az igény ezekre egyáltalán nem elhanyagolható. A Gmail Go például tavaly átlépte az 500 milliós telepítési mérföldkövet a Play Áruházban. Szóval minden további nélkül kijelenthető, hogy több száz millió embert lehet ezzel elérni.

Ráadásul látni kell azt, hogy a Gmail Go egyébként nem is egy globálisan hozzáférhető applikáció, a Microsoft pedig valószínűleg nem fogja az Outlook Light alkalmazás hozzáférhetőségét regionálisan korlátozni. A redmondiak óriási pénzeket fektetnek mobilos appok fejlesztésébe, már minden főbb szolgáltatásához lesz lassan egy program okostelefonok és táblagépek felületére. A jelek szerint pedig akár a könnyített alkalmazások irányába is elindulhatnak.

Galéria megnyitása

Sajnos részleteket az ügyben nem tudtunk meg, az Outlook Lite-ról a Microsoft egyelőre nem beszél, csak onnan lehet tudni az érkezését is, hogy megjelent a vállalat hivatalos menetrendjében. A Microsoft 365 Roadmap lehetőséget nyújt a jövőben megjelenő fejlesztések követésére, és ez alapján talán még ebben a hónapban mindenki számára elérhető lesz az Outlook Lite. A menetrendben június 30-án bukkant fel az Android operációs rendszerre szabott kliensszoftver, a nyílt tesztelése pedig már folyik.

Néhány országban a felhasználók egy részének elérhető lett néhány napja az Outlook Lite. Így még a széleskörű debütálás előtt kiderülhetnek esetlegesen rejtve maradt hibái a szoftvernek. A Microsoft egyéb dokumentumiban megjelentő információk szerint az Outlook Lite nem használható majd bármilyen fiókkal. Ezt az oktatási és munkával kapcsolatos levelező címeknél nem használhatják az emberek, csak a szimpla lakossági levelezésre lesz felkészítve. Kezelni fogja az Outlook, Hotmail, Live és MSN címeket.

Az nyílt tesztelésre kiadott androidos programból már néhány képernyőfelvétel szárnyra kapott. Ezeken azt lehet látni, hogy nagyon le lesz egyszerűsítve az egész felület, és lapos lesz szinte az egész grafikus oldal, csak az új levél írására szolgáló gomb, ami egy árnyék révén folyamatosan kiemelkedik a környezetében. De ez egyébként is ilyen, a legtöbb Microsoft appnál az egyszerű vonalvezetés dominál. Van naptár elérési lehetőség is az applikációban, az új leveleknél pedig a szövegbevitel könnyítésére lesznek ajánlott szavak, kifejezések. Ezeket gépi tanulással kínálja majd fel a rendszer a kontextusba illően.

Galéria megnyitása

A ZDNet felvette a Microsofttal a kapcsolatot, de a vállalat szóvivője nem kívánt több részletet megosztani azon túl, ami a hivatalos menetrendben található. A Microsoft már korábban dolgozott egy olyan programon is, ami a Windows rendszerű eszközökre nyújtott egy egyszerűsített megjelenésű, a webes szekcióhoz hasonló felületet. Ennek kapcsán pedig vannak olyan hangok is, hogy talán elérhető lesz majd idővel a macOS-re is, de ezt egyelőre semmi nem garantálja.

A Microsoft számára az Outlook kulcsfontosságú, és éppen ezért igyekszik mindenki számára a lehető legtöbb elérési módot biztosítani. Az pedig, hogy készül az Outlook Lite, talán annak is köszönhető, hogy a cég felismerte, hogy a Google szép lassan kezdi kivezetni a Go appokat, és talán a Gmail Go pozíciójára pályázik hosszabb távon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére