SUSE Studio: készítsünk saját Linuxot!

A Novell, Novell SUSE Appliance Program részeként bejelentette az ingyenesen használható, web-alapú SUSE Studio Online-t, melynek segítségével akár percek alatt készíthetünk egyedi, teljes értékű Linux-ra alapuló operációs rendszereket.

SUSE Studio: készítsünk saját Linuxot!

A Novell, Novell SUSE Appliance Program részeként bejelentette az ingyenesen használható, web-alapú SUSE Studio Online-t, melynek segítségével akár percek alatt készíthetünk egyedi, teljes értékű Linux-os operációs rendszereket.

A SUSEStudio.com oldalon elérhető eszköz segítségével könnyen és gyorsan építhetünk testre szabott Linux disztribúciót, csupán egy webböngészőre és egy regisztrációra van szükségünk. A projekt hivatalos bejelentését közel két éves munka előzte meg, melynek keretében számos felhasználói visszajelzést gyűjtött a fejlesztői csapat. Először a 2008-as Linuxtag-on mutatták be a Studio-t a nyilvánosságnak, ezt követte az Alpha és Beta szakasz egyre több felhasználóval. A SUSE Studio jelenleg még meghívásos alapon működik, azaz az oldalon igényelni kell a regisztrációt, melyet remélhetőleg pár napon eljuttatnak a szolgáltatást használni kívánónak.

A Studio legfőbb funkciója, hogy különféle rendszereket (operációs rendszer + alkalmazások + beállítások) lehet létrehozni, testreszabni, valamint tesztelni a webböngészőn keresztül. Lehetőség van Live CD-k készítésére, vagy akár virtuális gépekben használható képfájlokká is képes alakítani a kész rendszert a SUSE Studio. A tesztelés során a Novell szerverein indul el a testreszabott operációs rendszerünk, melyet a böngészőből irányíthatunk, így megbizonyosodva a működőképességről. A SUSE Studio lehetőségeinek bemutatására egy Screencastot is készített a cég, melyet a projekt főoldalán lehet megtekinteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward