Sugárvédő naptejet fejlesztenek az űrhajósoknak

A Northwestern kutatói egy szelénnel dúsított szintetikus melaninfajtáról igazolták, hogy fokozott védelmet nyújt az ionizáló sugárzással szemben.

Sugárvédő naptejet fejlesztenek az űrhajósoknak

A Földön szerencsénk van, mert a bolygó légköre és magnetoszférája megvéd minket az űrből (elsősorban a Napból) érkező káros sugárzás javától. Némi ultraibolya fény persze átjut, amely problematikus lehet a bőrünkre, de ez a veszély némi elővigyázatossággal, napvédő krémekkel és a napfényben töltött idő korlátozásával kordában tartható.

Az űrben azonban egészen más a helyzet: a Föld védőövezetén kívül sokkal több és sokkal veszélyesebb sugarak léteznek, amelyek hatása ellen mindenképpen megoldást kell találni, mielőtt igazán belevetnénk magunkat a mélyűri utazásokba. Az űrben ugyanis a földinél sokkal több ionizáló sugárzás éri a testet, amely daganatos betegségeket, degeneratív kórokat, idegrendszeri problémákat, és egy hirtelen napkitörés esetén akár sugárbetegséget is okozhat. Az asztronauták már alacsony Föld körüli pályán is fokozottan ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek. A NASA mérései szerint az ISS űrhajósait jelenleg 50–2000 mSv közötti sugárzás éri – 1 mSv nagyjából 3 röntgenvizsgálat sugárterhelésének felel meg.

A sugárvédelemre persze vannak működő módszerek, de ezek sok helyzetben kevéssé praktikusak. Az ólompajzsok például működnek erre a célra, de ezek akadályozhatják az űrhajósokat mindennapi teendőik elvégzésében. Arról nem is beszélve, hogy az ólom rendkívül nehéz, így nagyon drága feljuttatni az űrbe.

Galéria megnyitása

A Nothwestern Egyetem szakértői, Nathan Gianneschi és kollégái viszont nemrégiben előálltak egy alternatív megoldással, amely az emberi bőrben megtalálható melaninra épül. A melanin adja a vörös haj színét, és az UV-sugárzás hatására beinduló fokozott melanintermelődés hatására válik barnábbá a bőrünk nyáron. A sötétebb bőr aztán még jobban elnyeli a fényt, olyannyira, hogy a melanin akár az UV-sugarak 99,9 százalékát is képes elnyelni, megóvva így a szervezet sérülékenyebb összetevőit a káros sugaraktól. A szakértők már korábban is tudták, hogy a melanin az UV-sugárzástól védelmet nyújt, és a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is zajlik egy kísérlet, amelynek célja annak kiderítése, hogyan reagál a melanin a nagyobb energiájú kozmikus sugarakra.

A kutatócsoport egyik tagjának Wei Caonak felötlött, hogy a szeléntartalmú melanin még hatékonyabb sugárvédelmet biztosítana, mint a többi melanintípus. A melaninnak számos formája létezik a természetben, így az sem kizárt, hogy szelént tartalmazó is van, de a kutatók nem várták meg ennek a felfedezését, hanem maguk legyártották a pigmentet.

A szelént különleges fényelnyelési tulajdonságai miatt régóta használják pigmentanyagként az üveggyártásban, a röntgendetektorokban és a napelemekben. És korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a szelént tartalmazó vegyületek védelmet biztosítanak az állatok számára a röntgensugaraktól. Ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy kipróbálják, mi történik, ha a melanint szelénnel dúsítják.

Galéria megnyitása Szelenomelaninnal kezelt emberi sejtek

A laborban szintetizált szelenomelanint sejtekbe fecskendezték. Más sejteket szintetikus feomelaninnal és eumelaninnal kezeltek, egy kontrollként használt sejtcsoportot pedig melanin nélkül hagytak. Ezt követően halálos sugárdózisnak tették ki a sejteket, és megnézték, hogy mi történik. A szelenomelaninnal kezelt sejtek mindenféle károsodás nélkül vészelték át a fokozott sugárterhelést, és ezt követően is normál sejtciklust mutattak.

Az új szintetikus melanin tehát a jelek szerint fokozott védelmet nyújt az ionizáló sugárzással szemben, ráadásul bioszintetizálható, vagyis megfelelő táplálás esetén élő sejtek is képesek megtermelni. Így olcsóbb és könnyebben előállítható, mint a például a feomelanin. A szakértők első körben egy szelenomelanint tartalmazó napvédőkrémet képzelnek el az asztronauták számára, amennyiben a pigmentanyag a későbbi teszteken is jól szerepel. De idővel akár az is elképzelhető lehet, hogy egyenesen az emberi bőrbe juttassák a felturbózott melanint, sugárzásállóvá változtatva az emberi kültakarót.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap