Shop menü

STRATÉGIAI VISSZAFEJLESZTÉSRE KÉSZÜL A QUALCOMM

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Stratégiai visszafejlesztésre készül a Qualcomm

A magyar kormány is megirigyelné azt a kifejezést, amit a Digital Chat Station használt a Snapdragon 7 Gen 3 rendszerchip kapcsán. A „stratégiai visszafejlesztésre” azért van szükség, hogy a vállalat egy több szempontból versenyképesebb lapkával tudjon előrukkolni.

A Qualcomm és a MediaTek között meglehetősen nagy a verseny, és a Qualcommnak egyre több a vesztenivalója, éppen ezért próbál minél ütősebb termékekkel szolgálni. Idén megjelent a Snapdragon 7+ Gen 2 lapka a palettán, ami elvileg a felsőközépkategóriába hozott volna szinte már csúcstempót, de a chiptervezők túlzásba estek. A lapka szó szerint túl jó lett. Egy olyan egységet sikerült megalkotni, amire tényleg nem nagyon volt válasza a MediaTeknek, de az ára is olyan magas lett, hogy alig nyúltak hozzá a gyártók.

A Digital Chat Station legfrissebb értesülései szerint éppen ezért a Qualcomm most meghozta azt a nehéz döntést, hogy a Snapdragon 7 következő generációját visszafejlesztik valamelyest. Az lesz a cél, hogy egy olyan optimális chipdizájnt hozzanak létre, ami továbbra is kiváló teljesítménnyel tud szolgálni, de alacsonyabb áron lehet értékesíteni megfelelő profitot fenntartva. Ehhez az szükséges, hogy szerényebb feldolgozókból épüljön fel, kevésbé feszített órajelre legyen hangolva, és a gyártási költségen is faraghatnak.

Galéria megnyitása

A kiszivárgott adatok alapján a Snapdragon 7 Gen 3 a TSMC-nél készül majd. A Qualcomm célja, hogy megtartsa a 4 nanométeres csíkszélesség használatát, ezen a ponton a jelek szerint nem enged, a Snapdragon 7+ Gen 2 is 4 nm-es volt. Már azzal is tudná a költségeit csökkenteni, ha a Samsunghoz vinné át a gyártást, a Snapdragon 7s Gen 2 ott készül a 4LPE eljárással.

Állítólag 1+3+4 magos felállásról beszélhetünk majd, amiben nincs új. Azonban a maximális órajel a belső információk alapján csak 2,63 GHz lesz, nem fog 2,91 GHz-ig skálázódni. Úgy tűnik, hogy nem használ Cortex-X magot sem, hanem Cortex-A715 egységből dolgozhat benne négy darab 1/3 magos felosztásban. A 3 darab lassabb Cortex-A715 magnál 2,4 GHz lehet a tempó, a négy energiatakarékos feldolgozó pedig már csak 1,8 GHz-en üzemelhet.

A Snapdragon 7 Gen 3 jól mérhetően lassabb lesz a Cortex-X2 mag nélkül és az alacsonyabb órajelekkel, a Snapdragon 7s Gen 2-höz képes viszont már egy nagy lépést tesz előre. Azt is tudni véljük, hogy az újdonság az Adreno 720 integrált GPU-t fogja használni. Hogy ez pontosan mit fog nyújtani, az még rejtély, de a Snapdragon 7+ Gen 2-ben az Adreno 725 dolgozott. A szerényebb számozás egyértelműen arra utal, hogy kisebb lesz a tempója.

Egy időben nagyon népszerűek voltak a Snapdragon 700 szériás lapkák, de a Qualcomm legutóbb túltolta a szekeret a jelek szerint. A Snapdragon 7 Gen 3 egy jól átgondolt dizájnnak ígérkezik, ami ár-érték arányban is egy kedvező opció lehet majd. Az előd csak a Redmi Note12 Turbo és a Realme GT Neo5 SE mobilokba került be a több hónapos pályafutása alatt. A vállalat célja az, hogy a Snapdragon 7 Gen 3-mal széles körben tudjon érvényesülni  középkategória felső traktusában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére