Speciális mesterségesintelligencia-chipet készített az LG

A vállalat az okosotthon részét képező termékek számára alkotta meg az új lapkát, ami érdekes lehetőségeket ígér.

Speciális mesterségesintelligencia-chipet készített az LG

Az LG a korábbi években már többször is tervezett saját chipet különböző termékkategóriákat szem előtt tartva, mobilokba szánt megoldáson is dolgozott a cég állítólag, de az soha nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Most az LG egészen más vizekre evezett, és egy olyan megoldással állt elő, ami az okosotthon részét képező berendezéseket szolgálhatja majd ki.

A dél-koreai alakulat szakemberei keze nyomán egy olyan egyedi mesterségesintelligencia-chipet üdvözölhetünk, ami elvileg univerzálisan felhasználható lesz többféle otthoni berendezés fedélzetén is. Ezzel a lapkával lehet majd javítani a termékek képességein, különleges funkciók adhatóak a berendezésekhez, melyeknek köszönhetően hatékonyabban láthatják majd el a feladatukat. Külön kiemelte az LG a robotporszívókat, a mosógépeket, a hűtőszekrényeket és a klímákat, szóval tényleg eléggé széles a lefedni kívánt paletta. A cég egyébként már évek óta nagy erőbedobással készít felokosított lakáskiegészítőket, így nem meglepő, hogy olyan chipet hozott létre, ami ezeknek a megoldásoknak a kiszolgálására alkalmas. Ráadásul folyamatosan növekedik az LG bevétele a háztartási eszközökből – nem úgy a mobilokból, ami megállás nélkül esik –, tavaly rekordnak számító 14,37 milliárd dollárra származott erről a területről, szóval megéri ide befektetni.

Galéria megnyitása

Arra vonatkozó információkat nem osztott meg a nagyközönséggel a cég, hogy milyen felépítésű a chip, amit létrehozott, az viszont mindenképpen érdekes, hogy nem lapkák családjáról beszél a vállalat, hanem egyetlen chipről. A lakásberendezések és IoT eszközök erősen eltérő igényekkel szoktak rendelkezni, ezért a Samsung például több különböző rendszerchipet biztosít erre a célra, de az LG a jelek szerint egyetlen lapkával képes minden igényhez igazodni. Az MI egység képes nagy hatékonysággal végrehajtani a gépi tanulásos algoritmusokat, és ezzel drámaian növeli a számítási kapacitást a korábbiakhoz mérten. A mesterséges intelligencia sok területre kiterjedően lesz képes ellátni a feladatát, ez a leírása szerint a vizuális feladatokban fog jeleskedni, fel tudja majd ismerni a tárgyakat, de a hangokat is értelmezi.

„AI-processzorunkat úgy terveztük meg, hogy a jövőben személyre szabott mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat nyújthassunk vele termékeink felhasználói számára” — mondta I.P. Park, az LG Electronics elnöke és technológiai vezetője.

Galéria megnyitása

Egy robotporszívó a tájékozódás során a beépített kamerákkal és mikrofonokkal egyszerre tud majd pozícionálni, a szerkezet felismerheti, hogy éppen hol tartózkodik a kamerák képéből és a jellegzetes zajokból. Támogatott a SLAM technológia, mellyel menet közben, a helyzetét pontosan ismerve tudja majd feltérképezni az őt körülvevő területet a szerkezet. A képfeldolgozó algoritmusa pedig még arra is képes, hogy visszaállítsa az ultraszéles-látószögű optikáknál keletkező torzítást, és rosszabb fényviszonyok mellett is tiszta képet tud majd készíteni. Érdekesség, hogy a vállalat közleménye még arról is említést tesz, hogy a felhasználó érzelmi állapotát is képes észlelni egy rendszer az új chipet kihasználni, és személyre szabott műveleteket tud végrehajtani. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nehéz megmondani, talán a klíma nem fog bekapcsolni, ha érzékeli, hogy a lakás tulajdonosa éppen készül elmenni otthonról, vagy ha zaklatott az ember, akkor nem indul útnak a robotporszívó zajos környezetet teremtve.

A rendszerchip kapcsán az LG kiemelte, hogy magas szintű biztonságról fog gondoskodni, ami elsősorban annak is köszönhető, hogy úgy lett kialakítva, hogy akár hálózati kapcsolat nélkül is képes legyen elboldogulni, szóval az eszközön futó gépi tanulásra lett tervezve. És egyébként a rendszer különösen óvni fogja azokat az adatokat, amik magasabb szintű védelmet igényelnek, az ilyen folyamatok direkt egy hardveres szintű biztonsági zónában lesznek kezelve a masinán.

Az LG a jövőbe is tekint, és a tervei szerint a továbbiakban újabb mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekkel rukkolhat elő, ezek pedig a mostaninál szélesebb körben lehetnek hozzáférhetőek. Az LG-nek a világon több olyan kutató és fejlesztő központja is van, ahol MI-vel kapcsolatos részleg található, de a cég hivatalos közleményében foglaltak szerint egyetemekkel és vállalati partnerekkel is együtt dolgozik annak érdekében, hogy fejlődést érjen el ezen a területen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap