Speciális LED-ek segíthetnek jobban aludni az űrhajósoknak

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén kilencven percenként kel fel a nap, a legváltozatosabb időpontokban kell különféle feladatokat elvégezni, és persze ott a súlytalanság problémája is.

Speciális LED-ek segíthetnek jobban aludni az űrhajósoknak

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén kilencven percenként kel fel a nap, a legváltozatosabb időpontokban kell különféle feladatokat elvégezni, és persze ott a súlytalanság problémája is. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a személyzetnek gondjai vannak az alvással. Ezen szeretne segíteni George C. Brainard, a Thomas Jefferson Egyetem neurológusa, aki speciális lámpák segítségével igyekszik megoldani a problémát.

A NASA ugyanis rövidesen LED-ekre cseréli le a régi fluoreszcens égőket, mégpedig olyanokra, melyek fénye a „napszakhoz” igazodik: ha feladatok vannak, akkor olyan fényt bocsát ki, amely elősegíti az asztronauták összpontosítását, pihenőidőben pedig az ellazulást segítő hullámhosszakban gazdag fénnyel világít.

A tervezet Brainard és kollégái kutatásán alapul, akik kiterjedten vizsgálták, hogy milyen szerepet játszik a fény a szervezet biológiai órájának szabályozásában. A fény változása befolyással van az alvási ciklusra, az emésztésre, a kognitív funkciókra és a hangulatra is.

Eredetileg a NASA pusztán azért akarta lecserélni a világítótesteket, mert a LED-ek sokkal hosszabb életűek, és kevesebbet is fogyasztanak. Amikor azon Bainard hallott a tervről, javasolta, hogy módosítsák úgy az új lámpákat, hogy azok hozzájárulhassanak az űrhajósok életkörülményeinek javításához is.

Az ISS fedélzetén élő asztronauták jelenleg átlagosan hat órát alszanak egy 24 órás periódus alatt, pedig az adott körülmények között körülbelül 8 és fél órára lenne szükségük. Gyakran szakítják meg az éjszakai nyugodalmat váratlan helyzetek és egyéb események (pl. dokkolások) is, így még nehezebb pihenni. A krónikus fáradtsággal pedig romlik a teljesítőképesség és a hangulat, úgyhogy bármiféle működő módszer csak javíthat a helyzeten.

A problémára annál inkább megoldást kell találni, mivel a tervezett emberi űrutazások egyre nagyobb távolságokban található célpontok felé irányulnak. Egy Mars-expedíció például három évig is eltarthat, ennyi időt pedig nem lehet nyugodt és rendszeres alvás nélkül kibírni.

A specifikusan kiképzett LED-ek első szállítmánya 2015-ben kerülhet a helyére. Az új világítótesteket úgy készítik el, hogy azok pontosan passzoljanak a korábbi lámpák helyére. A lámpák három különböző fokozatra kapcsolhatók majd: az egyik fokozza a reggeli éberséget, a másik segít este relaxálni, a harmadik pedig a „hagyományos” világítási feladatokat látja el nap közben. Mindhárom esetben fehér fénnyel világít majd a fényforrás, de a reggeli fokozat gazdagabb lesz hideg, kékes hullámhosszakban, míg az estiben a meleg, vöröses fények dominálnak majd.

A színek kiválasztása során korábbi kutatások eredményeit vették alapul a tudósok. Azt például Brainard fedezte fel évtizedekkel ezelőtt, hogy a kék fény egy bizonyos árnyalata nagyon hatásosan elnyomja az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin termelődését. Tisztán kék fényt azonban nem lehet az űrállomáson alkalmazni, mivel az űrhajósoknak látniuk kell a színeket, hogy el tudják végezni a különféle javításokat és egyéb feladatokat. Így maradt a fehér fény, mint alap, amelyet azonban „felturbóznak” a spektrum kékes részén.

Mike Fincke űrhajós, aki eddig 381 napot töltött az ISS fedélzetén, nagyon jó ötletnek tartja a kezdeményezést. „Segíteni fog abban, hogy normális ritmust vegyen fel a szervezetünk, és így jobban tudunk majd teljesíteni napközben” – mondja. Finckét egyébként a súlytalanság például egyáltalán nem zavarta az alvásban, és mint kiderült, számára más előnyei is vannak az űrállomáson való tartózkodásnak. „Három pici gyermekem van, úgyhogy otthon sem sokat alszom.”

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward