Sötét móddal és sok más újítással érkezett az Android 10

A gesztusok és az adatbiztonság terén is előrelépést jelent az Android legújabb főverziója.

Sötét móddal és sok más újítással érkezett az Android 10

Ahogy arra az előzetes pletykák alapján számítani lehetett, a Google szeptember elejére tartogatta az Android 10 operációs rendszert. Ennek már nincsen desszertről kapott neve, ennek a tradíciónak azért vetett véget a keresőóriás a rövid magyarázat szerint, mert a globálisan elérhető Androidnál sok területen nem igazán értették, miért is jók ezek. No, de nézzük, milyen újításokat tapasztalhatnak az Android 10 érkezésével a felhasználók.

A készüléktulajdonosok számára a leglátványosabb újítása az Android 10-nek minden kétséget kizáróan az lesz, hogy megjelent benne a sötét mód. Ez két teljesen különböző pozitívummal jár együtt, és a felhasználók mellett az okostelefon számára is kedvező a dolog. A besötétített felület egyfelől jobb a szemnek, amikor az emberek este veszik a kezükbe a készüléket, másfelől pedig hosszabb üzemidőt eredményezhet OLED kijelző esetén, ugyanis a technológia sajátosságainak köszönhetően alacsonyabb a panel fogyasztása, ha nagyobb felületen lehet sötét, itt ugyanis az egyes képpontok teljesen le tudnak kapcsolni. A sötét mód néhány grafikus felületnél már részlegesen meg volt oldva, de ettől kezdve lesz ez igazán rendszerszintű fejlesztés, és az Android 10 érkezésének a hatására egyre több alkalmazás gondoskodik a jól kidolgozott sötét mód biztosításáról.

Galéria megnyitása

Az Android már korábban bevezette a gesztusvezérlést, de a Google most újításokkal állt elő ezen a fronton is. Az átdolgozott gesztusvezérlés már jól fog működni a navigációs sáv teljes elhagyása mellett is, bár ennek a rendszernek még van néhány érzékeny pontja. A visszaléptetésnél használatos gesztus például sokszor képes összeakadni az egyszerűen kihúzható oldalsávval, ez mindenképpen igényel majd némi megszokást a gördülékeny használat elsajátításához. De hozzátesszük, hogy ez továbbra sem kötelezően használatos, bekapcsolható a régi három gombos navigációs rendszer is.

Az értesítések terén több változással is össze lehet majd futni, az egyik ezek közül a javaslatok használata. Az Android 10 már azonnali „akciókat” fog felkínálni például az üzenetek esetén, amiket kiaknázva rögtön lehet menet közben felelni kérdésekre, de akár applikációk megnyitására is lehetőséget nyújt. Amennyiben mondjuk a felhasználó egy címet kap üzenetben, azonnal meg tudja nyitni a Térkép applikációt, hogy tájékozódjon annak az elhelyezkedéséről – és itt akár már azonnali navigáció is indítató. Működik majd ez egy sor applikációval annak függvényében, hogy milyen tartalom bújik meg az üzenetekben, és a kommunikációs appok hiánytalanul támogatottak elvileg. Az üzenetek tartalmának az elemzése természetesen a készüléken történik, és semmilyen információ nem hagyja el az androidos masinákat.

Galéria megnyitása

A Google élő feliratozási opciót is biztosít majd az Android 10-ben, de ez még most nem került bele, elvileg valamikor az ősz folyamán lesz bevezetve, talán egy nagyobb frissítés hozza majd el. A hanganyagokról a rendszer minden esetben képes lesz digitális feliratot alkotni ezáltal, legyen szó videóról, beszélgetős műsorról, vagy akár egy hangüzenetről. Ennek nagy hasznát vehetik a halláskárosultak, de igazából akkor is jól jöhet, ha az ember egy hangüzenetet szeretne lejátszani úgy, hogy azzal a környezetét nem zavarja. (És a halláskárosultak számára még egy hangosító opciós is lesz, ami speciális módon fogja a rendszer hangerejét módosítani szükség esetén.)

A biztonság tekintetében nagyon fontos azt kiemelni, hogy az Android 10 már végre képes a tartózkodási hellyel kapcsolatos adatok megosztásának a korlátozására. Ehhez nem férhet majd hozzá bármilyen applikáció, sőt mi több, az engedéllyel rendelkező programok is csak olyankor követhetik majd a felhasználót, amikor az alkalmazás használatban van, tehát a háttérben nem szerezhet semmi sem hozzáférést ehhez az érzékeny információhoz, de értesítésben kérhet engedélyt. Az új adatvédelmi szekció a beállításokon belül már egy helyen foglalja össze a webes és az alkalmazásos aktivitások vezérlését, valamint a hirdetésekkel kapcsolatos opciókat is, így minden fontos dolgot lehet központilag menedzselni.

Galéria megnyitása

Lényeges kiemelni még az Android 10 kapcsán a Project Mainline néven futó fejlesztést is. Ez arra szolgál, hogy az Android 10 operációs rendszertől kezdődően a legfontosabb biztonsági és adatkezelési javításokat minden – vagy legalábbis a legtöbb online kapcsolattal rendelkező – okostelefonra el tudja juttatni a Google, és ezt a Play-szolgáltatáson keresztül fogja megoldani, kicsit hasonlóan a programok frissítéséhez. Ennek a lehetőségnek köszönhetően nem kell a kulcsfontosságú frissítések célba juttatásánál a gyártókra és a szolgáltatókra várni.

Apróság még az értesítések kapcsán, hogy itt már meg lehet jelölni ezeket csendesnek, és onnantól ugyanabból a forrásból érkező újabb értesítéseknél nem lesz hangjelzés. Ez jól jöhet például egy csoportos beszélgetés esetén, ami miatt feleslegesen sűrűn jelezne a mobil, hogy újabb üzenet érkezett. A Family Link már minden készüléknek a része lesz gyárilag, ezen keresztül össze lehet boronálni a családot, és a gyerekek mobiljai felügyelhetőek rajta. A digitális jólét terén pedig még külön említendő a Focus mód, amivel el lehet némítani a zavaró dolgokat, melyek általában hátráltatják az embert a koncentrálásban.

A Google a technológiai újításoknak is megágyazott, ami kettő fő csapásirányt jelent az idei évben. Az Android 10 már fel van készítve rendszerszinten az 5G hálózatokat is támogató okostelefonok megjelenésére, valamint ebben az esetben már a hajtogatható kijelzős termékek is natív szupportban részesülnek. A fejlesztők számára pedig biztosított minden eszköz ahhoz, hogy olyan applikációkat alkossanak, amik jól jelennek meg a szerkezetek hajtogatása során is, esetleg extra lehetőségeket fognak nyújtani ilyen felületeken. És a felsoroltakon túl még több apróság is belekerült az Android 10 operációs rendszerbe, például a kamerát, az üzemidőt vagy éppen a vállalati felhasználást illetően.

A Google minden eddig megjelent Pixel okostelefonra elérhetővé tette a friss Androidot, de a Pixel C táblagép már lemarad erről. Ennek megfelelően frissíthetik az okostelefonjukat a Pixel, a Pixel XL, a Pixel 2, a Pixel 2 XL, a Pixel 3, a Pixel 3 XL, valamint a középkategóriás Pixel 3a és Pixel 3a XL tulajdonosok. Mire az új operációs rendszer mindenkihez elér, az eltarthat néhány napig, de a rutinosabbaknak nem kell az OTA frissítésre várni, mert ezt le is lehet tölteni a Google szerveréről, és manuálisan is megoldható a telepítés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap