Sötét móddal, és más újításokkal jöhet az iOS 13

Rengeteg információ szivárgott ki a fejlesztés alatt álló operációs rendszerről.

Sötét móddal, és más újításokkal jöhet az iOS 13

Az Apple készül az iOS 12 újabb nagy javításcsomagjával, az iOS 12.3-mal, de eközben a színfalak mögött már az iOS 13 fejlesztése kap igazán nagy hangsúlyt. Az új generációs operációs rendszer előre láthatólag nyáron fog bemutatkozni, és ősszel debütál majd. Hivatalosan erről még semmit nem lehet tudni, de a 9to5Mac néhány érdekességet megszellőztetett ezzel kapcsolatban egy a fejlesztőkhöz közel álló forrásra hivatkozva.

Az iOS 13 egyik legfontosabb újítása az lehet, hogy kapni fog egy rendszerszinten üzemelő sötét módot, ami igénybe vehető majd az iPhone-ok és az iPadek esetében is, szóval nem válogat majd a táblagépek és az okostelefonok között. De főleg azoknál az eszközöknél lesz ennek igazán nagy haszna, amik AMOLED megjelenítőnek adnak otthont, mivel azokban az esetekben nemcsak a szemet lehet majd óvni a világos felületek „elsötétísével” este, hanem az akkumulátort is, mert ilyenkor kisebb lesz a kijelző fogyasztása. A globális sötét móddal tehát hosszabb üzemidő sajtolható majd ki az eszközökből. Adott lesz itt egy nagy kontrasztot biztosító mód is, ami hasonlóan működik majd, mint a macOS-nél korábban bevezetett opció. És azok az iPades appok, amik a Marzipanon keresztül futnak macOS-en is, minden felületen használhatóak majd sötét módban.

Galéria megnyitása

Állítólag az iPadeken tovább lesz fejlesztve a multitasking, és lehet majd több ablakot mozgatni egyszerre a kijelzőn. Az ablakok lebegő elemként viselkedhetnek majd, és szabadon húzhatóak oda, ahova csak szeretné a felhasználó, és egymásra is tehető majd több ablak. Kicsit hasonlóan működhet majd ez, mint amire a nyílt projekt keretében létrehozott PanelKit képes. Szintén az iPadek kényelmi újítás lesz, hogy a Safariban böngészés közben automatikusan fel fogja ajánlani a program, hogy egy gombnyomással lehessen váltani az asztali nézetre. Ez nagyon praktikus lehet sok mobilos weblapnál, hiszen a nagyobb kijelzőfelületen már nem feltétlenül praktikus az iPhone-okra szabott lapokat olvasni.

A betűtípusok menedzselése is jelentősen át fog alakulni az iOS 13-ban. A szövegbevitel során pedig a hírek szerint lehet majd visszavonni egyetlen gesztussal, ehhez a virtuális billentyűzeten kell majd az embereknek három ujjukat jobbra vagy balra húzniuk. Ezt a funkciót már régóta kérték a felhasználók az Apple-től, és az iOS 13 elvileg végre elhozza majd. Mint ahogy az is rég várt dolog, hogy egyszerűbben lehessen több elemet kijelölni, és az új generációs iOS-ben ez is megvalósulhat – tudta meg a 9to5Mac. A levelező kliensben pedig friss rendezési opciók fognak felbukkanni, amiket kiaknázva például tartalmi kategóriákba vagy fontosság szerint lehet majd áttekinteni az e-maileket. És a kevésbé lényeges leveleket lehet majd későbbi olvasásra jelölni.

A fejlesztőket fogja érinteni az iOS 13-nál, hogy elvileg ettől kezdve lehet majd különböző stílusú állapotsávokat használni az alkalmazásokban. A dokumentumkezelő appok esetében a programozók olyan eszközöket foghatnak majd munkára, melyekkel egyszerűbb kollaboratív munka végezhető. Az érkező iOS-ben kap egy új külsőt az Emlékeztetők programja, és át lesz szabva a hangerőszabályzó grafikus része is. A Siri jobban fog reagálni zajos környezetben, a billentyűzet és a hangrögzítő pedig hatékonyabban kezeli majd a többnyelvű használatot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap