Sokan sérültek meg egy becsapódó meteor nyomán Oroszországban

Ablakok százai törtek be, megremegtek az épületek és zavarok támadtak a helyi mobilszolgáltatásokban, amikor péntek reggel Oroszország Cseljabinszk nevű régiójában becsapódott egy meteor.

Sokan sérültek meg egy becsapódó meteor nyomán Oroszországban

A modern korban példátlannak számító esemény történt péntek reggel az oroszországi Cseljabinszkban, ugyanis egy becsapódó meteor Csebarkul városának közvetlen szomszédságában ért földet. A légkör alsó részein átrepülő kődarab felizzott, majd darabjaira esett szét, közben nem kevés kárt okozva. Hat környező településen ablakok százai törtek be, részben a jelenséget kísérő hangrobbanások, részben a becsapódó törmelék következtében, és a Reuters legutóbbi jelentése szerint legalább ötszáz (más források szerint kilencszáz) sérültje van az eseménynek, közülük több mint százat kórházban ápolnak. A sérülések túlnyomó többségét a levegőben röpködő üvegdarabok okozták.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint a legnagyobb kár egy cinkgyár épületében keletkezett, amikor feltehetően egy becsapódó meteorit-darabnak köszönhetően beomlott a tető egy része és egy egyik fal is. Az eseményeket követően zavarok léptek fel a helyi mobilhálózat működésében, az oktatási intézményekből hazaküldték a gyerekeket, a helyi katasztrófavédelem készültségbe helyezkedett, és biztonsági okokból ideiglenesen több száz lakásban leállították a gázszolgáltatást.

A szemtanúk először egy hatalmas villanásra lettek figyelmesek, majd egy füstcsóva tűnt fel az égen, az ezt követő lökéshullám pedig még a nagyobb épületeket is megremegtette. A régióban pánik tört ki, többen azt hitték, hogy háború kezdődött, vagy egy repülő, netán műhold zuhant le.

Az orosz űrkutatási hivatal adatai szerint a meteor 30 kilométeres másodpercenkénti sebességgel lépett be a légkörbe, nagyjából 10 tonnát nyomhatott, és kisebb darabjai a szemtanúk szerint egészen Kazahsztánig elértek. A feltehetően legnagyobb darab egy hat méter átmérőjű lyukat vájt egy Csebarkul melletti tó jegébe, a további törmelékeket pedig még most is keresik.

A meteor anyagától függően akár a tíz méteres átmérőt is meghaladhatta. Elviekben hasonló méretű égitestek öt-tíz évente csapódnak be a Földbe, azonban többnyire észrevétlenek maradnak, mivel pályájuk során nem érintenek lakott területet.

A csillagászok egyetértenek abban, hogy a meteornak semmi köze a péntek este a Földet megközelítő kisbolygóhoz, hiszen egészen más pályán érkezett. A becsapódás tanulmányozása ugyanakkor nagy segítséget jelenthet a hasonló események jobb megismerésében, és erre most páratlan lehetőség nyílik, hiszen kivételesen sok szemtanú és nagy mennyiségű videofelvétel is rendelkezésre áll. Ez főként annak köszönhető, hogy az orosz gépjárművek jelentős része kamerával van felszerelve a balesetek körülményeinek könnyebb tisztázása érdekében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward