Sokaknál kihúzta a gyufát a uTorrent merész lépése

A népszerű torrent klienssel Bitcoin bányász alkalmazás is települ, ami a felhasználó PC-jének erőforrásaira támaszkodva termel profitot.

Sokaknál kihúzta a gyufát a uTorrent merész lépése

Manapság egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy bizonyos szoftverek mellé kiegészítő alkalmazások is próbálnak települni – ezért egy-egy adott program telepítésekor nagyon résen kell lenni, hogy a folyamat során mit engedünk fel számítógépünkre, és mit nem. Egyre többször vetik be a szoftvergyártók azt a trükköt, hogy alapértelmezetten bepipálják a "kéretlen" alkalmazás előtti jelölőnégyzetet, így aki figyelmetlenül kattintgatja a "tovább/next" gombot, kellemetlen élményben lehet része. A uTorrent esetében a dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, a felhasználóknak lehetőségük sem volt a kéretlen app visszautasítására – persze a fejlesztők egészen mást állítanak. No, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük az előzményeket.

A uTorrent legfrissebb változatának használói közül sokan megtapasztalhatták a napokban, milyen az, ha kéretlen szoftver is települ a hasznos appon kívül, ugyanis – ahogy arra a Trusted Reviews is rávilágított – a kliens 32-bites kiadásának, 3.4.2-es verziójának telepítője (build 28913) a torrentkliens mellé egy Epic Scale nevű appot is telepít, amely a PC szabad erőforrásait használva digitális fizetőeszközt próbál bányászni. Persze csak halkan jegyeznénk meg, hogy a Trusted Reviews által emlegetett 28913-as build nem a legfrissebb – valószínűleg egyszerű elírásról lehet szó, hiszen a legfrissebb változat a 38913-as build.

Build ide vagy oda, kétségtelen tény, hogy a LiteCoin-bányász alkalmazás települését sokan sérelmezték: a felhasználók a hivatalos fórumon arról számoltak be, a telepítés során nem is vették észre, hogy a uTorrent mellett más alkalmazás is települni szeretne, így átverve érzik magukat.

A BitTorrent illetékesei szerint a szóban forgó telepítőt úgy készítették el, hogy az a felhasználó engedélye nélkül ne telepítse az Epic Scale minert – de ilyesmiről a felhasználói panaszok szerint szó sem volt, mert az app a háttérben települt, teljesen automatikusan.

Az illetékesek szerint az Epic Scale appban nincs semmi rossz – segít a uTorrentnek bevételt generálni, amit aztán jó célokra fordíthat a vállalat. Az alkalmazást a hivatalos álláspont szerint nyugodtan törölhetik az érintettek, ám a jelek szerint az app eltávolítása sem olyan egyszerű, ugyanis sokan panaszkodtak, hogy nem sikerült teljesen letörölniük számítógépükről. Itt maximum az eltávolítás után a regisztrációs adatbázisban maradó töredékekről lehet szó, amelyeket Registry Cleaner appokkal el lehet takarítani.

Az Epic Scale app települését engedélyező ablak. Mi ilyennel nem találkoztunk.

Azóta a hivatalos fórum nem elérhető, amelynek valószínűleg az elégedetlen felhasználók által generált hatalmas forgalom az oka – a rohamot valószínűleg nem bírják a szerverek.

A szoftver fejlesztői – elmondásuk szerint – megvizsgálták a telepítőt, szerintük egyértelmű választása van a felhasználónak telepítés során: vagy elfogadja az Epic Scale app telepítését, vagy nem – csendes, automatikus telepítésről abszolút nincs szó. Kíváncsiságból letöltöttük a legfrissebb telepítőt, és meglepődve tapasztaltuk, hogy nyoma sincs benne Epic Scale appnak, illetve elfogadásra váró Epic Scale ajánlatnak sem. A telepítő csak a Skype, illetve a BitTorrent Bundle opció telepítését ajánlja fel extraként, mást nem. Legalábbis az éppen aktuálisan elérhető telepítő.

A uTorrent felhasználóinak mostanában egyébként elég sok okuk van elégedetlenkedésre, hiszen a szoftver ingyenes kiadásában egy ideje bevezették a reklámok használatát, aminek ugyancsak sokan nem örültek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward