Shop menü

SENKIT NEM ÉRDEKELT A CHEVROLET NFT-JE, PEDIG INGYEN CORVETTE Z06 JÁRT HOZZÁ

A digitális művészeti alkotás az NFT-k körében nem is volt túl drága, de a jelek szerint most senki nem vevő az ilyesmire.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Senkit nem érdekelt a Chevrolet NFT-je, pedig ingyen Corvette Z06 járt hozzá

Az idei év eléggé nehéz a kriptopiacon, és azt lehet látni, hogy az NFT-k sem úgy pörögnek már, mint akár néhány hónappal ezelőtt. Az viszont még ennek ellenére is meglepő, hogy egyáltalán nem licitáltak június végén arra az NFT-re, amit a Chevrolet bocsátott áruba, mivel még egy vadi új Corvett Z06 is járt volna a digitális tulajdon mellé, méghozzá meglehetősen extravagáns színben.

Fél évvel ezelőtt valószínűleg a kikiáltási ár többszöröséért ment volna el a Corvette Z06 Own The Color névre hallgató NFT, azúrral azonban csúfos kudarcot vallott a termék. Az egyik legnagyobb NFT értékesítő, a SuperRare tartotta azt az árverést, aminek a keretében gazdára talált volna a különleges grafika, azonban szó szerint egyetlen licit sem jött a június 20. és 24. között tartott árverésen. Ezt követően a SuperRare csapata még egy 24 órás időszakra újra megnyitotta a „licitháborút”, de ezúttal sem talált gazdára a digitális tulajdon.

Már több autógyártó is volt, aki korábban próbálkozott NFT-kel, a Lamborghini és a Hyundai háza táján is voltak már ezzel kapcsolatos hírek, így nem meglepő az, hogy a Chevrolet is bepróbálkozott, de rosszabbul nem is időzíthette volna a dolgot. Bár ezzel együtt is meglepő az, hogy még az alapárat sem ajánlotta fel senki a digitális gyűjteni valóért. 206 ETH volt a kikiáltási ára, ami nagyjából 87 millió forintos összegnek felelt meg akkor, és itt a vásárló kap a digitális termék mellé egy valódi Corvette Z06-ot is.

Galéria megnyitása

A grafikát az NFT-s körökben már ismert és egyben elismert művész, Nick Sullo készítette, aki xsullo néven alkot. Sullo általában intenzív színeket használ a műveinél és cyberpunk stílusban dolgozik, ez pedig a Corvette esetében sem volt másként. Egy nagyon rikító zöld színt kapott a jármű, ami a Minted Green becenevet kapta, és a valódi Z06 is ugyanilyen festéssel lett volna ellátva. Már amennyiben valaki megkaparintja. Soha másik autónál ugyanezt a zöldet nem is használta volna a Chevrolet.

Még olyan részletekre is figyelt a vállalat, hogy az autó egyedi azonosítója bináris lett volna, utalva arra, hogy a sportos négykerekű mellé egy NFT is tartozik, vagyis pont fordítva igazából, mert az NFT az, amihez ajándékba járt volna a Corvette Z06. Fentebb már volt szó az árról, és igazából itt a problémát az jelentette, hogy túl olcsó volt, bármilyen furcsán is hangzik ez.

Az, hogy most 87 millió forintból megkapta volna valaki a digitálisan gyűjthető tulajdont és az autót is, lényegében egy jó ajánlat, hiszen néhány hónappal ezelőtt sokkal többet kellett volna ezért fizetni hagyományos pénzben kifejezve. Áprilisban még nagyjából 210 millió forintnak megfelelő összeg lett volna az a 206 ETH, amit a Chevrolet kért a Corvette Z06 Own The Color NFT-ért. A nagyjából 60 százalékos esés az Ethereum értékében most a legtöbb embert elbizonytalanította azzal kapcsolatosan, hogy mit hozhat még a jövő.

Galéria megnyitása

A túl nagy árfolyamingadozás mellett pedig az is benne van a Chevrolet sikertelen próbálkozásában, hogy hatalmasat esett az NFT-k értéke is az elmúlt időszakban, még többet, mint amennyit az Ethereumé. Szóval amennyiben valaki NFT-be pumpálta a vagyonát, még nagyobbat bukott az elmúlt hónapok alatt, mintha tartotta volna az ETH-t. Szóval nagyon megnőtt ennek a befektetésnek a kockázata. Bármilyen szépen virágzott ez a szegmens egy évvel korábban.

Egyébként a Chevrolet Corvette Z06 ára 100 ezer dollár körül alakul majd, szóval azért magában az autó olcsóbb, de ebben az esetben még nem ugyanolyan felszereltségről beszélünk, illetve nem rendelkezik az egyedi festéssel és alvázszámmal sem a jármű, ami miatt már önmagában is többet érhetne idővel.

A történet vesztese egyébként sajnos nem a Chevy, hanem az a jótékonysági szervezet, ami kedvezményezettként volt megjelölve a befolyó bevételnél. Ugyanis a vállalat előre felajánlott a komplett bevételt adományként. De így a kiválasztott szervez nem örülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére