Samuel L. Jackson hangját is használhatja majd az Alexa

Szókimondó stílusban közölheti a mondanivalóját, miközben egyéb újításokat is kap az asszisztens.

Samuel L. Jackson hangját is használhatja majd az Alexa

Az Amazon több új Alexa támogatással szolgáló eszközt is készít, számos Echo újdonság érkezik majd a következő hetekben. És az Alexa is kapni fog néhány fejlesztést, melyekről szintén beszámolt a tartalomszolgáltató.

Amióta vannak digitális asszisztens szolgáltatások, amikkel beszélgethetnek a felhasználók, azóta törekednek arra a fejlesztők, hogy ezek a megoldások minél természetesebben hangozzanak. Régen a GPS-eken még előre felvett szövegeket játszottak be az eszközök a felhasználó utasításra, ma viszont már bonyolult algoritmusok gondoskodnak arról, hogy élethűen szólaljanak meg a készülékek. Azt viszont nagyon nehéz elérni, hogy ezeknek a megoldásoknak a beszéde teljesen természetes legyen. Az Amazon már fejlett gépi tanulással éri el, hogy az Alexa még jobban teljesítsen. És ennek köszönhetően új hangok megjelenésére is lehetőséget nyújt már az Alexa.

Galéria megnyitása

Az Amazon több alternatív hangot is kínálni fog a szolgáltatást használóknak az idei évtől kezdődően. Az első extraként bevezetésre kerülő hangot pedig Samuel L. Jackson adja az Alexa számára, akivel már több tucat filmben találkozhattak a felhasználók, és olyan kultikus címeknek a sikeréhez járult hozzá, mint a Ponyvaregény. És ha már Samuel L. Jacksonról meg a Ponyvaregényről van szó, akkor nem is lenne az igazi az újítás szókimondó változat nélkül, de lesz egy tiszta, családbarát opció is, ami mentesül a trágár kifejezésekről.

Érdekesség, hogy a hangokból pénz fog csinálni az Amazon, idén 1 dollárért lehet majd megvenni a sztárszínész hangját, jövőre pedig már 5 dollárba fog kerülni, és külön kell fizetni a szókimondó és a moderált hangokért. Idővel egyre több ismert személynek a hangját fogja bevezetni az Alexa esetében az Amazon.

Galéria megnyitása

Egy különleges fejlesztés, amitől még emberibbé válhat az Alexa, hogy próbál majd bocsánatot kérni olyankor, amikor rossz választ ad. Az Amazon egy olyan algoritmussal akarja ezt kivitelezni, aminek köszönhetően a szolgáltatás képes lehet felismerni, ha a felhasználó azért frusztrált, mert nem jó választ adott az Alexa, mert esetleg valamit félreértett. Elvileg ez más interakciókkal együtt lesz majd bevezetve a későbbiekben.

Galéria megnyitása

Jön egy továbbfejlesztett többnyelvű mód is, amit már arra optimalizált a vállalat, hogy akár folyamatosan is képes legyen a változatos nyelvezetű beszédeket megérteni a rendszer. Mivel ennek a kivitelezése a különböző nyelvpároknál eltérő nehézségeket okozhat, azért kezdetben csak a spanyol-angol, a francia-angol és a hindi-angol lesz támogatott.

Az Alexa már képes arra, hogy jelezze a felhasználónak, ha valamilyen okosotthon kiegészítővel valamilyen gond lehet, szervizigény esedékes vagy akár csak merül az elem. És a továbbiakban ezt a funkciót egyre több készülékre fogja kiterjeszteni az Amazon. Ráadásul már a napi rutinjába is be tudja majd illeszteni a szolgáltatás a felhasználónak, ha valamilyen beavatkozás szükséges. Valamint ajánlatot tehet a szolgáltatás a rutinok felvételére, ha valamit egymás után ismétel az ember. Ha minden reggel az ébresztő megszólalása után megkérdezi az időjárást, akkor az Alexa javasolhatja, hogy vegyen fel egy olyan rutint, aminél ez automatizáltan megtörténik, az ébresztő megszólalása után magától el fogja mondani a szolgáltatás, hogy milyen idő várható. És már az Alexa Guard biztonsági funkciók is elérhetőek lesznek a rutinok körében.

Galéria megnyitása

A gyerekeknek szóló újítás a Communications for Kids mód, melynek keretében az Alexa eszközzel rendelkező fiatal barátok beszélgethetnek egymással az Alexa felügyelete alatt. Ennek az érdekessége abban keresendő elsősorban, hogy a szolgáltatás tudja figyelni a nyelvezetet, és amikor káromkodást hall, akkor megszakítja a kommunikációs csatornát. Szóval érdemes lesz a gyerekeknek figyelni a nyelvükre egymás között is. És minden esetben engedélyeznie kell a szülőknek a beszélgetést a különböző partnerekkel, ez adja az alapvető biztonságot. Érkezik az Alexa Education Skill API, ez pedig arra fog szolgálni, hogy az oktatási céllal létrehozott szoftverekben is megjelenhessen az Amazon asszisztense.

Galéria megnyitása

 Ezeken felül már vendég módot is biztosít majd a vállalat Alexa Guest Connect címszó alatt. Ez lehetőséget nyújt majd arra, hogy amikor valaki látogatóba jön az emberhez, képes legyen a saját Amazon-fiókját használva elérni a saját Alexa tartalmait megfelelő biztonság garantálása mellett. Továbbá az adatvédelem terén pedig új parancsok fognak megjelenni, amiket kihasználva az emberek már hangutasításokkal törölhetnek majd különböző megőrzött tartalmakat. A törlési kérelem vonatkozhat akár csak a legutolsó parancsra, de hosszabb időre visszamenőleg is (a 3-18 hónapnál régebbi felvételekre pedig már automatikus törlés is beállítható). 

Az Alexa újításai fokozatosan jelennek majd meg, a java még ebben az évben bevetésre kerül, de lesz olyan a fent említettek közül, amire várni kell a következő évig.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap