Salátatermesztésbe kezdett a Fujitsu

A növényeket teljesen kontrollált környezetben nevelgetik, a végeredményül kapott levelek pedig rendkívül alacsony káliumszinttel rendelkeznek, így a vesebetegek is bátran fogyaszthatják ezeket.

Salátatermesztésbe kezdett a Fujitsu

A japán techóriás egyik létesítménye félvezetőgyártásra kialakított steril termében kezdett kertészkedésbe, ami talán meglepő fordulatnak tűnhet, de ha közelebbről megvizsgáljuk, hogy is teszik mindezt, rögtön kiderül, hogy nem is lóg ki annyira a cég profiljából a növénytermesztés ezen formája. A palántákat ugyanis rendkívül szorosan ellenőrzött környezetben nevelgetik, speciális tápokat és mesterséges fényt alkalmazva a procedúra közben. A végeredményül kapott, ropogós zöld levelek szabadföldi rokonaikkal ellentétben káliumban rendkívül szegények – 100 gramm saláta mindössze 100 milligramm káliumot tartalmaz 500 mg helyett −, így akár a vesebetegek is nyersen fogyaszthatják ezeket.

Bár a high-tech saláta ára duplája a zöldségesnél megszokottnak, a cég szóvivője szerint a levelek gazdag, friss ízvilága megéri a többletköltségeket. A projekt 2013 közepén indult be a Fukusima prefektúrában található gyár egy használaton kívüli, 2000 négyzetméteres helyiségében. A terem hőmérsékletét, páratartalmát, széndioxid-szintjét és a tápoldatok összetételét egy komplex felhő alapú rendszer irányítja, amelyet természetesen a cég munkatársai hoztak létre.

A különleges projekthez a cég nem vett fel külön mezőgazdasági szakértőket, hanem saját mérnökeit bízta meg a feladattal, akik a beszámolók szerint ugyanolyan nagy lelkesedéssel és elszántsággal vágtak bele a munkába, mintha chipeket terveztek volna. Számos dologra persze csak menet közben, próbálkozások árán jöttek rá, többek közt arra is, hogy milyen gyakran érdemes tápoldatot adni a növényeknek.

Az értékesítés az egészségügyi intézmények, illetve néhány élelmiszerbolt-hálózat számára már a hónap elején beindult. A cég illetékeseinek elmondása szerint a közeljövőben a mustárspenót, illetve egy koreai salátafajta termesztését is megkezdik.

A Fujitsu egyébként nem az egyetlen technológiai cég, amely kertészkedésre adta a fejét: a Sharp tavaly szeptemberben jelentette be, hogy dubai laboratóriumukban epertermesztésbe kezdtek, amelynek során a cég által gyártott LED-fényeket és légtisztító berendezések alkalmazzák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward