Saját rendszerchipeket tervezne a Xiaomi

A vállalat fontosnak látja, hogy képes legyen megalkotni az okostelefonjaihoz és más eszközeihez szükséges rendszerchipeket.

Saját rendszerchipeket tervezne a Xiaomi

A Xiaomi korábban már megpróbálta a saját kezébe venni a rendszerchipek tervezését, és volt is olyan okostelefon, ami ilyen lapkával került a boltokba, de a folytatása elmaradt. A Surge S1 névre hallgató lapka még kapott utódot Surge S2 néven, de az a termék már sosem került élesben bevetésre.

A korábbi chiptervezős kudarcok ellenére a jelek szerint a Xiaomi nem szeretné bedobni a törölközőt, és most egy új irányból próbálkozik ugyanezzel a törekvéssel. A vállalat befektetett a VeriSilicon Holdingsba. Egészen pontosan 6 százalékos tulajdonrészt vásárolt a VeriSiliconban, és ezzel ő lett a második legnagyobb részesedéssel bíró külsős befektető. Innentől persze még nagyon messze van a saját igényekhez fejlesztett rendszerchip érkezése, de ez egy jó kezdet lehet az újabb törekvések irányába.

Galéria megnyitása

A VeriSilicon egy olyan vállalkozás, ami világszerte 5 különböző helyen üzemeltet kutatással és fejlesztéssel foglalkozó központokat, még az Egyesült Államokban is van bázisa. Jelen pillanatban mintegy 700 dolgozót foglalkoztat globálisan, de elsősorban Kínában. A VeriSilicon kapcsolatban áll számos félvezetőkkel foglalkozó vállalattal a teljes ágazatból, és valószínűleg megfelelő tudással rendelkezik ahhoz, hogy képes legyen ARM alapon megalkotni egy lapkát. Bőséges állami támogatásban részesülő vállalatról van szó, ami valószínűleg rengeteg pénzt fog kapni a következő években. Egyebek mellett a nagy Made in China 2025 tervezetnek is a része, szóval Kína is érdekelt a sikerek elérésében.

A Xiaomi előtt jó példaként jár elől a Huawei, aki hosszú évek kemény munkájával fokozatosan elérte, hogy az okostelefonjainak mostanra már a túlnyomó többségében házon belül fejlesztett lapka gondoskodik a megfelelő teljesítményről. A Huawei kezdetben csak a felsőkategóriára koncentrált, és ma szinte már csak az olcsóbb eszközeiben bukkan fel Qualcomm Snapdragon mobilplatform. A lényeg a Huawei esetében a fokozatosságon és az elhivatottságon volt. A HiSilicon annak ellenére, hogy már sok éve űzi az ipart, a teljes modellpaletta lefedését még most sem tudná megoldani, valószínűleg nem lenne gazdaságos az olcsóbb eszközökbe fejleszteni.

Ha a Xiaomi tanul valamit a Huawei stratégiájából, akkor a cég első körben a felsőkategóriára fog koncentrálni. De most még kár lenne ennyire előre szaladni, valószínűleg nem lesz egyhamar saját chipje a Xiaominak. Az elemzők szerint, amennyiben lesz termése a cég mostani húzásának, legkorábban 2021-re lehet kézzel fogható termése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap