Rövidesen kiderül, kik üzletelhetnek a Huawei-jel

Akár teljesen megoldódhat a Huawei ügye, de továbbra is többesélyes a belengetett szankció kimenetele.

Rövidesen kiderül, kik üzletelhetnek a Huawei-jel

A Huawei Technologies az elmúlt hónapokat meglehetősen vegyes érzelmekkel élheti meg. A vállalat egészen jó pénzügyi eredményeket produkál, és szépen ívelnek felfelé az értékesítései is, erre viszont nem sokan mertek volna fogadni májusban, amikor az Egyesült Államok felvette a céget a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások listájára. Tavasszal az USA még nem léptette véglegesen érvénybe azt a korlátozást, mi szerint az amerikai vállalatok nem kereskedhetnek a kínaiakkal, hanem elhalasztotta a végső döntéshozatalt. Először augusztusra, utána pedig november 19-ére.

Az Egyesült Államok sokáig nem igazán tűnt nyitottnak arra, hogy tárgyaljon a Huawei-re váró szankciókról, de szép lassan ezen a téren változás állt be. Mostanra az is egyértelművé vált, hogy az USA csak azért szorongatta meg a Huawei-t, hogy jobb pozícióba kerüljön a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban. És bár ezt mindenki látja, az USA kitart amellett, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Huawei tevékenysége, nem szeretne lehetőséget adni a cégnek arra, hogy amerikai partnerekkel dolgozzon. Viszont ez utóbbit tekintve már annyit enyhült az Egyesült Államok, hogy külön engedély megszerzése mellett mégis lehet majd kereskedni a Huawei-jel.

Galéria megnyitása
Wilbur Ross

Amikor júliusban bejelentette az USA, hogy engedélyek ellenében lehet majd partnerkapcsolatban maradni a céggel, aligha számított arra, hogy sok amerikai vállalat fog ilyen engedélyhez folyamodni. Márpedig így alakult. Augusztusig valamivel több mint 130 cég jelezte, hogy szeretne kereskedni a Huawei-jel bármilyen formán, a legfrissebb adat szerint pedig már 260 fősre gyarapodott a kérvénybeadók száma, tehát közel a duplájára emelkedett. A friss adatról Wilbur Ross, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere számolt be egy interjúban. Ross azt is elmondta egyebek mellett, hogy az engedélyt egyelőre még egy igénylő sem kapta meg, de nagyon közel van már az a pillanat, hogy erre sor kerüljön.

Ha a Huawei minden amerikai fejlesztéstől valóban el lenne zárva, az hatalmas csapást jelente a számára szoftveres és hardveres fronton is. És bár azt egyelőre egyáltalán nem lehet tudni, hogy mennyi cég kap majd kereskedelmi engedélyt, de úgy tűnik, hogy attól azért nem kell tartania a vállalatnak, hogy minden igénylést beadó partnerétől el lesz zárva. Wilbur Ross úgy fogalmazott, hogy nem minden cég fog zöld utat kapni az engedélyezések során, de lesznek, akik igen. Ennek a keretében az engedélykérőknek részletes beszámolót kell nyújtania abba, hogy pontosan milyen kereskedelmi kapcsolatot szeretnének létesíteni a Huawei Technologies-zel. Jellemzően azoknak kell rossz hírekre készülnie, akiknek a tevékenységénél fennállhat a nemzetbiztonsági kockázat, hiszen az USA továbbra is kitart amellett, hogy a Huawei nem működik átláthatóan, és érzékeny információkat adhat ki illetékteleneknek.

Galéria megnyitása

Wilbur Ross az interjúja során cégneveket nem említett, így azt sem lehet tudni például, hogy a Google ott van-e az engedélykérők sorában. A Huawei azonban a jelek szerint arra készül, hogy nem állhat majd kapcsolatban a keresőóriással, hiszen a Mate 30 szériát már a Google mobilos szolgáltatásai (GMS) nélkül leplezte le, és küldte bevetésre. Ez viszont minden bizonnyal meg fog változni, ha engedélyt kap a Huawei arra, hogy elérje a Google technológiáit.

Arról már többször is szó esett, hogy az amerikai vállalatok számára is nagyon komoly károkat okozna az, ha a tiltás életbe lépne; több olyan cég is van az Egyesült Államokban, aki éves szinten milliárdos bevétellel rendelkezett korábban a Huawei irányából. És emiatt igazán nehéz helyzetben van az USA. A feltételezések szerint még mindig megvan az esély arra, hogy amennyiben az amerikai fél számára is kedvezően alakul az elhúzódó kereskedelmi háború kimenetele, abban az esetben a Huawei lekerülhet a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő listáról – melyen egyébként 28 másik kínai vállalat is szerepel. És talán a korábban kilátásba helyezett büntetővámok is enyhülhetnek végeredményben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap