Remek funkciókat kapott a Google Camera

Remek funkciókat kapott a Google Camera

Egyre több olyan okostelefon kerül a boltokba, amin többnyire a szűz Android operációs rendszer fut, viszont sok gyártó azért egy-kettő extrát előszeretettel bele szokott csempészni az ilyen mobiloknak a kelléktárába is. A kamera alkalmazás talán az, amit a legtöbben a saját megoldásaikra cserélnek, de a Google arról is próbál gondoskodni, hogy erre se legyen szükség. Az Android P negyedik előzetesével a Google egy friss kamerás alkalmazást is bevetésre küld. A Google Camera v5.3 több olyan funkcióval is szolgál, amivel az eddiginél élhetőbbnek fog bizonyulni, és így talán kevesebb gyártó érzi majd szükségét az app cseréjének.

Az új Google Camera legfőbb hozadéka, hogy végre támogatja a RAW-ot, szóval lehetőség lesz olyan fényképeket készíteni, amelyeknél elmarad a feldolgozás és a végső tömörítés folyamata. Az ilyen fotók általában sokkal több információt tartogatnak, mint a megszokott .JPG kiterjesztéssel mentett képek, és ami kiemelten fontos például a csúcsmobiloknál, hogy a felhasználó a saját ízlésének megfelelően dolgozhat velük. Így nem lehet a kamera algoritmusát okolni az esetleges képhibákért, például a kiégett részletekért vagy a túltolt telítettségért. A fájlok ebben az esetben .DNG kiterjesztésben kerülnek mentésre. (Érdekesség egyébként itt, hogy a RAW funkció már egyszer felbukkant egy Google Camera bétában két éve, de a végleges kiadásba mostanáig nem került be.)

Különleges újítása az alkalmazásnak, hogy már képes lesz korrigálni a széles látószög okozta torzítást. Azok a lencsék, amelyek kiemelkedően nagy látószöggel dolgoznak, általában már jelentősen torzítják a képet akár a középső területein is. A Google Camera 5.3-as kiadása ezen próbál majd valamelyest segíteni. A program elvileg elsősorban az arcok korrigálására fog koncentrálni, szóval a nagylátószögű szelfikamerák esetében jöhet majd jól. Hasonló lehetőséget nyújtó megoldással találkozhattak már a felhasználók például az Adobe termékeinél. Kíváncsiak leszünk, hogy itt milyen eredménnyel jár majd az algoritmus.

A programba bekerült továbbá egy olyan funkció, ami a videózáskor jön majd jól. A mozgóképfelvételek esetében a felhasználónak eddig manuálisan kellett kiválasztania, hogy milyen sebességű videót akart rögzíteni, 30 vagy 60 FPS-es beállításra volt szüksége. Itt viszont már van egy automatikus opció is, aminek a működéséről egyelőre nincs pontos információnk. A rendszer valószínűleg intelligensen fel tudja majd ismerni, hogy melyik beállítást célszerűbb az adott témánál használni. A gyorsan mozgó videókat általában magasabb sebességgel érdemes megörökíteni, szóval egy labdarúgó-mérkőzésen a 60 FPS érvényesülhet, de egyéb esetben, mondjuk egy családi ünnepség megörökítésekor jobb lehet a 30 FPS, már csak a tárhely igénye miatt is.

És végül, szintén a videózáshoz kapcsolódóan, egy új hangrögzítési mód is megjelent a Google Camera 5.3-as verziójában. Az egyszerű mikrofonos felvétel mellett a beállásokban már van IMAX Audio mód is, ami minden bizonnyal a többcsatornás hangot jelöli. Ebben az esetben az adott mobil valószínűleg minden mikrofonját képes lesz munkára fogni a jobb hanghatások rögzítése érdekében. (Napjainkban már szinte minden okostelefonban legalább kettő, vagy még több mikrofon található.)

A Google Camera 5.3 az Android P harmadik bétája révén jelenik majd meg az okostelefonokon. Letölthető magában is a telepítője saját felelőségre az APKMirror közbenjárásával, de így is szükséges neki az Android P alap, szóval csak maroknyi mobilra telepíthető.

Google Camera 5.3: APKMirror

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward