Rekordot döntött az Apple a friss negyedéves bevételével

Az elemzésektől bőven eltérő eredménnyel zárt a vállalat, ami meglehetősen szokatlan, de a jelek szerint a koronavírus-járvány nem fogott a cégen.

Rekordot döntött az Apple a friss negyedéves bevételével

Az Apple negyedéves pénzügyi eredményéről Tim Cook tartott beszámolót. És bár mindenki arra számított, hogy a cég teljesítménye elmarad majd attól, amit tavaly produkálni tudott, egyáltalán nem ez történt. Sőt mi több, jócskán túlteljesített, ezzel rekordot összehozva.

Tavaly az Apple a harmadik pénzügyi negyedévben, 53,8 milliárd dolláros bevételt ért el, és az előzetes becslésekből azt lehetett kiolvasni, hogy idén valamelyest vissza fog esni ez a szám, nagyjából 52,3 milliárd dollárra lesz tehető a bruttó eredmény. Ehhez képest Cook arról számolhatott be, hogy 59,68 milliárd dollár bevételt ért el az Apple. Soha korábban a vállalat ilyen számot nem tudott produkálni a júniussal záruló negyedévben. A 11 százalékos pozitív mérleg minden bizonnyal magát az Apple-t is meglepte.

Galéria megnyitása

A vállalatnak nemcsak a bruttó bevétele, de a nyeresége is elképesztően jól alakult, a számokon egyáltalán nem érződik, hogy globális járványhelyzet volt szinte végig. A működési profit 13,09 milliárd dollár lett, ami még a bruttó bevételnél is jelentősebb, 13,4 százalékos erősödést jelent. És a vállalat kasszájába beáramló nettó profit pedig 11,25 milliárdos összeget öltött. Ez igazán remek még akkor is, ha a koronavírus jelenlététől teljesen eltekintünk, hiszen tavaly még „csak” 10 milliárd volt a vállalat nyeresége ebben az időszakban.

Nem volt olyan szegmens, ami nem növekedett az egy évvel korábbi számokhoz képest. Sőt mi több, az Apple jelentéséből az derült ki, hogy minden földrészen jobb számokat produkált, mint tavaly ilyenkor. A legszerényebb mértékű az iPhone-oknál volt a növekedés (1,6%), a legjelentősebb pedig hatalmas meglepetésre az iPadek frontján (30%).

Galéria megnyitása

Az Apple okostelefonjai természetesen továbbra is a legnagyobb részben gondoskodnak a vállalat bevételéről, 26,4 milliárd dollárja származott a vállalatnak az iPhone-okból. Azt a vállalat már nem közli, hogy mekkora darabszámot ért el, de ez alapján nem lenne meglepő, ha az eladott készülék száma is emelkedett volna. A második negyedévben az új iPhone SE, ami 400 dollárról indul, már jelentősen hozzájárulhatott a szép bevételhez.

Meglepő módon a Mac nagyon jól futott, nagyjából 20 százalékos éves növekedést követően 7 milliárd dolláros bevételt termelt az Apple-nek. A személyi számítógépek frontján is mutatott be friss termékeket a vállalat, amik jó eséllyel hozzátehettek ahhoz, hogy ennyire szépen futottak a Mac-ek. Frissült például a 13 hüvelykes MacBook Pro, amire már hosszú ideje vártak a vásárlók.

Galéria megnyitása

A legváratlanabb eredményt ebben a negyedévben az iPad szállította, egészen hihetetlen mértékben, 30 százalékkal növekedett a tabletek forgalma. Jó eséllyel sokan rendeltek maguknak iPadet azért, hogy ezen keresztül tartsák a kapcsolatot a szeretteikkel a nehéz időszak alatt. Illetve megjelent az új iPad Pro is, ami közel 2 év után frissült. Összesen 6,58 milliárd dollár értékben adott el tableteket az Apple, ami egészen elképesztő, ha nem is példátlan.

Galéria megnyitása

Érdekes módon a viselhető kiegészítők, az egyszerű apróságok és az otthoni eszközök most nem annyira pörögtek, mint korábban, de azért ezen a téren is kb. 16 százalékkal jobb eredményt tudott összehozni az Apple. Főleg az Apple Watch és a különböző vezeték nélküli fej- és fülhallgatók biznisze pörgött, és összesen 6,4 milliárd dollár származott erről a területről az Apple harmadik negyedévében.

Galéria megnyitása

Végül a szolgáltatásokra is érdemes kitérni, ami most egy kicsit szintén gyengélkedett. Ez a terület negyedévről negyedévre erősödik szinte pihenés nélkül, de most történt egy kisebb visszaesés, mivel az év elején még 13,3 milliárd dollár származott innen, most pedig 13,1 milliárd dollárról számolhatunk be. Azonban az éves növekedés itt sem maradt el, 14 százalék körüli pozitív eredmény született.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap