Shop menü

REKORD NEGYEDÉVET ZÁRT A GOOGLE, DE NINCS OKA AZ ÖRÖMRE

A vállalatnál nincsenek teljesen rendben a pénzügyi mutatók, és ezt bizony a befektetők is érzik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Rekord negyedévet zárt a Google, de nincs oka az örömre

A Google sokáig tudott folyamatosan nagyobb és nagyobb bevételt, valamint profitot termelni, de most csak az előbbi mutatót tekintve sikerült szebb eredményt elérni. A vállalatnak ez pedig már valószínűleg csak azért jött össze, mert elkezdte a hasznát égetni, hogy a forgalmát fentebb tornássza. Az utóbbi időben több nagy IT vállalat járt el így. Próbálják ellensúlyozni a gazdasági nehézségeket, de ha ez így megy tovább, az nagyon sokba fog kerülni a piaci szereplőknek.

Tavaly a Google egy 41 százalékos éves növekedést követően tudott elérni 65,12 milliárd dolláros bevételt, most pedig a vég 69,1 milliárd dolláros eredményről számolhatott be. A növekedést tehát sikerült összehozni, de ez az egy évvel korábbi produktumhoz képest már csak 6 százalékkal sikerült. soha nem volt még a cégnek ennyire nagy bevétele a harmadik negyedévben, de ahogy azt már felvezettük, mégsem örülhet.

A vállalat működési profitja 17,13 milliárd dollárra mérséklődött, ami azt jelenti, hogy pont a bevételének a negyedét tudta nyereségként elkönyvelni. Ez évvel ezelőtt azonban még nagyjából a forgalmának harmadát volt képes működési nyereségként elérni – 21 milliárd dolláros összegről beszélhetünk tavaly ilyenkor. Az igazán nagy probléma azonban még csak nem is ez. A nettó haszonnal van a baj.

Galéria megnyitása

Minden költség és kiadást levonva 13,91 milliárd dolláros eredményt tudott a cég elérni, ami több mint 5 milliárd dollárral múlja alul a tavaly performanszát, akkor ugyanis 18,93 milliárd dollár maradt a kasszában a hónap végén. Több mint 26 százalékkal esett a profit, egy év alatt. És azt is hozzá kell tenni, hogy még a második negyedévben is sokkal jobb volt a helyzete, akkor nagyjából 16 milliárd dolláros haszonra tudott szert tenni.

A keresési és reklámos bevételek továbbra is toronymagasan dominálnak a teljes forgalmat tekintve. A Google ezúttal a 54,48 milliárd dolláros bevételre tett szert a saját felületein és a YouTube-on megjelenő hirdetésekből – a YouTube magában 7,07 milliárd dollárt szállított, ami elmarad egy kicsivel a korábbi teljesítményétől. A Google egyéb bevételi forrásai stagnálást mutattak, ezek 6,86 milliárd dollárt hoztak a konyhára. A vállalat felhős szolgáltatása szépen növekedett, ez 4,99 milliárd dollárról 6,86 milliárd dollárra erősödött.

Galéria megnyitása

A bevételekkel igazából nem volt különösebb gond az üzletágak szintjén sem, még a legendásan gyenge egyéb, jellemzően kísérleti projektek is nagyobb bevételt hoztak, a gond az volt, hogy a pénzt viszont rendesen sikerült égetni. A működési nyeresége a Google szolgáltatásoknak, így a Keresőnek és a hirdetéseknek, több mint 4 milliárddal csökkent, 19,78 milliárd dollárra. A felhős szolgáltatásokból hiába lett nagyobb bevétel, a korábbinál is több veszteséget hoztak ezek (699 millió dollár), a kísérleti projektek és kisebb részlegek pedig már 1,61 milliárd dolláros rést ütöttek a cég profitján.

Már hosszú ideje érik komoly kritikák a céget az „Other Bets” címszó alatt elkönyvelt veszteségek miatt, és most a kritikus hangok méginkább felerősödhetnek. A vállalati kiadásokat a cég egyébként eléggé jelentősen tudta csökkenteni, de ehhez le is épített egyebek mellett. 1,01 milliárd dollárról 336 millióra sikerült faragni a kiadásait, de ezzel túl sokra nem ment összességében.

A Google részvényárfolyama az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, de a mostani eredmény kijózanító hatással lesz a befektetőkre. A piaci zárást követően jött ki a Google jelentése, és csaknem 7 százalékos mínuszba fordult át az értékpapírok ára pillanatok alatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére