Régi és új trójaiak a lista élmezőnyében

Régi és új trójaiak a lista élmezőnyében

Az elmúlt hónapban is a trójaiak okozták a legtöbb fertőzést Magyarországon, de nem tűntek el az online-játékok jelszavaira vadászó kártevők sem. Az ESET statisztikai rendszere szerint a legelterjedtebb tíz károkozó az összes fertőzés 34,74 százalékáért felelős.

A számítógépes védelmi szoftvereket fejlesztő ESET augusztusi vírustoplistájának egyik érdekessége, hogy az elmúlt két hónapban a listát vezető Conficker féreg visszaszorult a harmadik helyre. Az ESET szakértői szerint ez esetleg annak is köszönhető, hogy a felhasználók végre komolyan vették a figyelmeztetéseket, és telepítették a féreg terjedését megszüntető biztonsági frissítéseket az operációs rendszerhez.

Az új listavezető mindazonáltal nem ismeretlen trójai, közel egy éve jelent meg először. A Trojan.Downloader.Swizzor.NBF egy olyan kártevő, amelynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat töltöget le és telepít, a terjedéséhez a hiszékenységet használja ki. Készítői például olyan programokba is elrejtik, amelyek látszólag fájlmegosztó hálózatok sebességét (pl. Torrent) optimalizálják. A második helyre a korábbi harmadik, a Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA került. Ez olyan trójai kártevő, amely távoli oldalakról kísérel meg további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni.

A listán újonc is megjelent. A Win32/Adware.Funweb trójai a 9. helyre került. Jelenléte a bizonyíték arra, hogy még mindig sok olyan felhasználó van, aki maga telepíti a kéretlen reklámokat megjelenítő alkalmazásokat. A Funweb működése során azt a Win32/Toolbar.MyWebSearch kártevőt telepíti a számítógépre, amely szintén rendszeresen felbukkan a havi toplistában. Ez utóbbi lassítja a számítógép működését és a felhasználói szokásainkat is igyekszik kikémlelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward