Radar elleni láthatatlanná tévő köpenyt hoztak létre

A rugalmas, folyékonyfém rezonátorokat tartalmazó metaanyag más méretezésben elviekben mindenfajta elektromágneses hullám ellen hatásos lehet.

Radar elleni láthatatlanná tévő köpenyt hoztak létre

Az Iowai Állami Egyetem kutatói olyan hangolható, rugalmas metaanyagot fejlesztettek ki, amely a benne található pici folyékonyfém-panelek révén képes elrejteni a tárgyakat a radar elől. A metaanyagok olyan, a természetben nem létező anyagok, amelyek különleges felépítésüknek köszönhetően úgy manipulálják az elektromágneses spektrum bizonyos hullámhosszait, hogy gyakorlatilag észrevétlenek tudnak maradni az adott tartományban vizsgálódó műszerek előtt.

Az új metaanyag különlegessége, hogy nyújtással hangolható, vagyis változtatható, hogy a rádióhullámok közül melyek számára tűnjön láthatatlannak. A rugalmas matériának az álcázáson túl fejlesztői szerint nagy jövője lehet az elektromágneses frekvenciahangolásban, az árnyékolásban és a szóródás szabályozásában is.

A metaanyag alapját adó rugalmas szilikonlapba gyűrűrezonátorokat ágyaztak a kutatók, amelyeket galinstannal (gallium, indium és ón folyékony ötvözete) töltöttek fel. Az 5 milliméter átmérőjű, fél milliméter vastag, nyitott gyűrűk gyakorlatilag folyékony anyagú, rövidke, görbe vezetékeket alkotnak. A görbület miatt a pici vezetékek tekercsekként viselkednek, és mivel a gyűrű két vége nem ér össze, egyben kondenzátorokként is működnek. Ezen működések együttes hatására képesek a rádióhullámok csapdába ejtésére és elnyomására a gyűrűk, megakadályozva, hogy azok szóródjanak az anyaggal bevont felületről. Ha a lap megnyúlik, a folyékonyfém gyűrűk átmérője megváltozik, és ezzel az a frekvencia is módosul, amely ellen elrejt az anyag.

A tesztek alapján 8–10 GHz-es radarhullámok esetén 75 százalékban hatásosan akadályozza meg a szóródást az anyag. A szakértők szerint a gyűrűk méretének csökkentése révén magasabb frekvenciák mellett is képes lehet elrejteni az objektumokat a matéria, így például látható fényben is hatásos lehet. Ennek megvalósításához persze már komoly nanotechnológiai módszerekre lesz szükség, de elviekben pusztán a rezonátorok méretének megváltoztatása révén mindenfajta elektromágneses hullám elleni álcázásra alkalmas lehet ez az elrendezés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward