Qualcomm: Érkezik a Snapdragon 855 és érik az 5G

A vezető chipdizájner beszélt arról, hogyan fog elindulni az 5G, valamint kitért a következő csúcskategóriás lapkájára.

Qualcomm: Érkezik a Snapdragon 855 és érik az 5G

Megkezdődött a Qualcomm Snapdragon Tech Summit 2018 esemény, melynek nyitónapján főleg az 5G-re helyeződött nagyobb hangsúly, de a vállalat kitért arra is, hogy mire lehet számítani a Snapdragon 845 utódjától. Ennek egészen eddig a nevét is rosszul ismertük a pletykákra alapozva, hiszen végül nem vált sémát a Qualcomm, nem lesz Snapdragon 8150, hanem a Snapdragon 855 érkezik.

Hamarosan kezdődik az 5G éra

Galéria megnyitása

Az 5G-ről nagyon sokszor volt már szó az elmúlt években, hiszen nagyjából 2015 óta folynak a következő generációs hálózat fejlesztései, és mostanra tényleg elérhetünk az új technológia indulásának a kapujába. A következő években meghatározó jelentősége lesz az 5G-nek, és a Qualcomm a mostani eseményén meglehetősen részletesen belemerült abba, hogy milyen ütemben lehet számítani az új technológia indulására. Arról már sokszor beszéltünk, hogy az első 5G-s okostelefonok 2019-ben fognak bevetésre indulni, és a vállalat a Snapdragon Tech Summit keretében annyival pontosította ezt, hogy a meglátása szerint a második negyedévben kerülhetnek majd kereskedelmi forgalomba az első eszközök.

Galéria megnyitása
A helyszínen természetesen demonstrálta is az 5G-t a vállalat.

Az 5G felhasználási lehetőségeire is sokszor hallhattunk már példákat, a Qualcomm ezúttal olyan dolgokat emelt ki ezen a téren, mint az alacsony késleltetés elérése a többszemélyes mobilos játékok esetén, a 4K HDR videó megosztása, a professzionális videós eljárások használata, a kiterjesztett és a virtuális valóság alkalmazása, és olyan videocsevegések folytatása, amiknél valós idejű és hangalapú fordítás történik. A Samsung egészen biztos, hogy az elsők között fog olyan készülékkel előrukkolni, aminél már biztosítva lesz az 5G támogatás. A Samsung a Snapdragon X50 modemet fogja bevetni, és a Verizon az egyik elsődleges partnere. A dél-koreai alakulat mellett a Google és a OnePlus szakemberei is a színpadra léptek a Snapdragon Tech Summit keretében; a OnePlus kapcsán érdekesség, hogy egyelőre még nem számol azzal, hogy az USA-ban bevetésre küld 5G-s szerkezetet.

A szolgáltatók közül az AT&T, a Sprint, a Verizon és a T-Mobile az Egyesült Államokban már 2019 első felében el fogja indítani az 5G üzemet. A kezdeti hálózatoknál a lehető legjobb teljesítmény elérését a 4G, az 5G és a Wi-Fi kombinálásával fogják elérni a szolgáltatók és az eszközök. Az EE és a Vodafone a jövő év közepén léphet az 5G útjára néhány kiemelt városban, a Deutsche Telekom pedig úgy kalkulál, hogy 2020-ban lesz készen az 5G széleskörű bevezetésére. Kínában 2019-ben még csak az 5G előszelére lehet számítani, a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom is 2020-ra teszi a lakossági rajtot. Indiában és más fejlődő térségekben is 2020-ban ütheti fel a fejét az 5G, de komolyabb térnyerésre ezeken a helyeken inkább csak 2021-től lehet számítani.

Snapdragon 855 Mobile Platform

5G mellett a Qualcomm arra is kitért, hogy már úton van a Snapdragon 855 mobilplatform, amiről egészen eddig a legtöbb forrás Snapdragon 8150 néven tett említést. A Snapdragon 855 felépítését nem részletezte a háromnapos Snapdragon Tech Summit első napján a vállalat, de szinte biztos, hogy rövidesen hallunk még erről az egységről. Néhány főbb jellemvonásra ígyis fény derült, például itt már a negyedik generációs AI Engine fog dolgozni, ezáltal háromszor nagyobb teljesítményre lesz képes a gépi tanulással kapcsolatos feladatokban a lapka, mint az elődje. Ez a megoldás lesz a világon az első, ami gyárilag támogatni fogja az 5G-t mind a 6 GHz alatti, mint pedig a mmWave frekvenciatartományban (Qualcomm QTM052) – de itt még nem integráltan, hanem kettő chipből áll majd össze a dolog, a Snapdragon X50 lesz az SD855 társa.

Galéria megnyitása

Az új képfeldolgozó processzor itt már natív 4K felbontású videóknál is lehetőséget nyújt majd a megnövelt dinamikatartomány (HDR), valamint a szoftveresen előállított mélységélesség használatára. A Snapdragon 855 érdekessége lesz továbbá, hogy a világon elsőként állítólag egy teljesen különálló egység van benne a gépi látás (CV) számára, ami innovatív lehetőségeket nyújthat majd a fotózás és a videózás terén. És már biztossá vált, hogy az a termék az Apple A12/A12X Bionic-hoz, valamint a Kirin 980-hoz hasonlóan 7 nanométeres csíkszélességen készül majd, és minden bizonnyal a TSMC lesz a partnere ebben a Qualcommnak.

Qualcomm 3D Sonic Sensor

Végül arról is beszámolt a vállalat a Snapdragon Tech Summit nyitányán, hogy érkezik a 3D Sonic Sensor névre hallgató ujjlenyomat-olvasója, ami szintén világelső lesz, méghozzá abban, hogy ultrahangos eljárást használ a képernyőn keresztül az emberek ujjbegyének a feltérképezésére. Ebben az esetben azt lehet elsődleges pozitívumként kiemelni, hogy a Qualcomm elmondása alapján nem érzékeny a szennyeződésekre, így nemcsak biztonságosabb, hanem konzisztensebben üzemelhet. Ez a megszokott optikai szenzorokkal szemben állítólag több biztonsági réteget is használ, és minden gond nélkül működni fog még kijelzővédő kiegészítők mellett is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap