Propellerkarokkal egyensúlyoz egy kétlábú robot

LEONARDO repülni, sétálni és gördeszkázni is képes.

Propellerkarokkal egyensúlyoz egy kétlábú robot

A Caltechen fejlesztett rendszer neve a LEgs ONboARD drOne rövidítése, amiből rögtön ki is derül, hogy igazából egy lábakkal ellátott drónról van szó, amely azonban korlátozott  szerkezeti elemei ellenére is meglepően emberszerű benyomást kelt. A robot korábbi változatát 2019-ben mutatták be a fejlesztők, de azóta láthatóan sokat alakult a dizájn és a funkcionalitás is.

Soon-Jo Chung, a projekt vezetője elmondása szerint a robotot gyakorlatilag teljesen átalakították, könnyebb lábakat kapott, kétszer annyi propellert, és integrált kialakításának köszönhetően már az akkumulátor és az elektronika is magán a roboton kap helyet. LEO, ahogy fejlesztői becézik, 75 centiméter magas, 2,5 kilogrammot nyom és repülés közben 3 m/s sebességet tud elérni.

A robot ugyanis járni és repülni is tud, és a hibrid kialakításnak köszönhetően annyira jól stabilizálható, hogy a bonyolultabb mozgásokat is képes elsajátítani. Így például ugrani és gördeszkázni is tud, de a slackline-on való egyensúlyozás sem okoz számára gondot. Mindez azt jelenteni, hogy LEO elvben a legrosszabb terepeken is boldogulhat. Fejlesztői szerint az egyik potenciális felhasználási terület számára a nagy magasságokban végzett munka lehet, például magasfeszültségű vezetékek vagy hidak vizsgálata, javítása.

Chung elmondása szerint a kétlábú kivitelezés alkalmas arra, hogy összetett terepeken haladjon a robot az emberhez hasonló mozgással, így ugorjon, fusson vagy akár lépcsőt másszon, míg a repülés segíthet azon akadályok elkerülésében, amelyek számára is kihívást jelenthetnek.

Ehhez persze még sok-sok fejlesztésre lesz szükség, a LEO ugyanis egyelőre elsősorban kutatási projekt, és még sokat kell alakulnia ahhoz, hogy piacra dobható változat készüljön belőle. Az egyik fontos fejlesztési terület ehhez az üzemidő javítása lesz, a robot ugyanis jelenleg mindössze 100 másodpercnyi repülésre vagy 3,5 perc sétára képes, mielőtt fel kellene tölteni az akkut.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap