Pár év múlva a falon is átláthatnak a mobilok

A Dallasi Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan chipet, amely révén olcsó és kisméretű terahertz-detektorok építhetők, így a technológia idővel akár telefonjainkba is bekerülhet.

Pár év múlva a falon is átláthatnak a mobilok

Pár nappal ezelőtt már beszámoltunk a T-sugárzás kihasználása révén felmerülő lehetőségekről a veszélyes postai küldemények átvizsgálásában. A terahertzes hullámhossztartomány egy újabb felhasználási módja azonban még ennél is futurisztikusabb lehetőségeket villant fel: a Dallasi Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan chipet, amelynek segítségével hétköznapi tárgyakba, például mobiltelefonokba is beépíthető lesz az a technológia, amelynek segítségével átláthatunk a falakon és egyéb anyagokon is.

A terahertzes hullámok hullámhossza 0,03‒3 mm, az elektromágneses spektrumon a mikrohullámok és az infravörös hullámok közti tartományt foglalják el. A T-sugárzást a legutóbbi időkig nem sok mindenre használták, mostanában azonban szinte napról napra újabb ötletek érkeznek felhasználására. Ahogy Kenneth O, a kutatás vezetője fogalmazott, a hullámtartomány tele van kiaknázatlan lehetőségekkel, amelyekből mindannyian profitálhatunk.

Ezen tulajdonságai közé tartozik, hogy képes áthatolni olyan rétegeken, amelyeken a látható fény nem tud (pl. falakon). A terahertzes képalkotás azonban általában jelentős energia-befektetést igényel, valamint bonyolult lencserendszerek szükségesek fókuszálásához, így az ilyen berendezések mérete is meglehetősen robosztus. A dallasi kutatók verziójában azonban nincs szükség ezekre a lencserendszerekre.

Ehelyett egy speciális, nagysebességű, úgynevezett Schottky-diódát építettek be egy CMOS chipbe, amely már jelenleg is számos fogyasztási cikkben megtalálható. A módosított chipek létrehozhatók a létező gyártási folyamatok révén, ami jelentősen csökkenti az előállítás költségeit.

A University College London kutatói szintén azok közt vannak, akik kisméretű terahertz-készülékek kifejlesztésén dolgoznak. Nemrégiben sikerült különböző hullámhosszak keverésével és erősítésével olyan sugárforrást előállítaniuk, amely alacsony hőmérsékleten képes a T-sugrázás előállítására, és kellően aprócska ahhoz, hogy beépíthető legyen egy chipbe, mivel gyakorlatilag két, egymástól száz nanométerre elhelyezett elektródából áll. Ezt a rendszert másképp kell előállítani, mint a dallasi kutatók által kreált verziót, de szintén alkalmas lehet arra, hogy segítségével rövid időn belül valósággá válhassanak a kézi terahertz-detektorok.

A CMOS és a terahertz-hullámhossz kombinációja révén előbb-utóbb akár mobiltelefonjainknak is részévé válhat a technológia, mondja O, aki hozzátette: saját készülékük hatótávolságát körülbelül tíz centiméterre fogják limitálni, így egy darabig még nem fogunk úgy „látni” telefonunkkal, mint Superman.

Az olcsó kézi detektorok elterjedése azonban nagy változásokat hozna több területen is: iratok hitelességét lehetne általuk könnyebben megvizsgálni, hamis bankjegyeket azonosítani, arról nem is beszélve, hogy milyen jelentőséggel bírna egy terahertzes képalkotásra alkalmas kézi orvosi szkenner megalkotása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward