Pákozdon készült a világ legrészletesebb légifotója

Az Interspect pákozdi Katonai Emlékparkról készült képe fél centiméter/pixel terepi felbontású, amit ilyen nagy területről, repülőgépből fotózva még soha, senkinek sem sikerült elérni.

Pákozdon készült a világ legrészletesebb légifotója

Magyarországon készítették el a világ legnagyobb részletességű ortofotóját, amely a pákozdi Katonai Emlékparkot ábrázolja. (A felvétel részletesen itt tekinthető meg.) Az Interspect kutatócsoportjának felvétele 2012. június 12-én készült, és terepi felbontása fél centiméter, amit ilyen nagy területről, repülőgépből fotózva még senkinek sem sikerült elérni.

A fotót ugyanaz a csapat készítette, akik 2009-ben megalkották a Fővárosi Állat- és Növénykertet ábrázoló, 1,8 centiméter/pixel felbontású ortofotót is. A mindkét esetben többtucat feldolgozott légifelvételből állították össze a kész fotómozaikot. Az új világrekord az alkotók elmondása szerint negyvenszer részletesebb a kémműholdak felvételeinél, és 300-szorosan szárnyalja túl a legjobb földmegfigyelő szatellitek felbontását.

Az Interspect 2006 óta folytatott előkészületeket a fotó elkészítésére. Magyarországon 1916 óta használnak légifelvételeket térképek készítésére, és a módszer lényege, hogy így nagy területekről lehet viszonylag gyorsan és gazdaságosan képet csinálni. A repülőgép soronként halad végig a feltérképezendő terület fölött és közben a hasa alá szerelt kamerával sorozatfelvételeket készít a felszínről. Ezeket a felvételeket aztán átalakítják és összefűzik, hogy térképileg helyes és területmérésre is lehetőséget adó digitálisan átalakított légifényképet kapjanak eredményül, amely információkat tartalmazhat például a nyílt felszínek talajtípusairól, nedvességéről, illetve az esetleges szennyezések összetételéről és kiterjedéséről is, tehát a módszer a térképészeten kívül ökológiai és klímakutatási vizsgálatokban is alkalmazható.

Az Interspect szoftverfejlesztési munkájának köszönhetően az utómunkálatok ezúttal már csak egy hetet vettek igénybe, holott az állatkert kisebb felbontású fotózásakor ugyanehhez még három hónapra volt szükség. A pákozdi felvételeket Bakó Gábor készítette, a repülőgépet Arday András, a csoport főpilótája vezette, a műszaki apparátusért Molnár Zsolt felelt a fedélzeten. A terepi geodéziai méréseket Bakó Gábor és Góber Eszter végezték el. A fotogrammetriai munkálatokat, az ortofotók, és azokból egységes felvétel elkészítését Molnár Zsolt, Bakó Gábor és Góber Eszter kivitelezték.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward