Összehajtogatja magát és elmászik az origamirobot

A papírhajtogatáshoz hasonló módszerrel képzelik el a Harvard és az MIT kutatói a robotok jövőbeli építését az alkatrészről alkatrészre való összeszerelés helyett.

Összehajtogatja magát és elmászik az origamirobot

Az origami a robotikában találhat új jövőre, a Harvard és az MIT kutatói ugyanis az alkatrészről alkatrészre való összeszerelés helyett a papírhajtogatáshoz hasonló módszerrel képzelik el a robotok építését. Mikroméretekben már korábban is esett szó a technika alkalmazásáról, ezúttal azonban egy teljesen normális nagyságú robotot hoztak létre a kutatók, amely egyetlen, némi elektronikával megspékelt lemezként kezdi meg létezését, majd megfelelő hatásra képes összehajtogatni magát. Ha pedig ezzel elkészült, máris működőképes.

A hajtogatási folyamat hő hatására indul be. A dolog lényege, hogy a lemezre rákötnek egy akkumulátort, amely elkezdi felmelegíteni a leendő élek helyét. Ezek mentén aztán a tervezett mértékben meghajlik az anyag, majd ha minden él kész, aktiválódik a mozgásrendszer is, és a robot elmászik. A szakértők szerint a jövőben az is elképzelhető lehet, hogy a folyamat beindításához nem lesz szükség közvetlen emberi jelenlétre, hanem egyszerűen egy jelet küldenek a még „lapos” robotnak, hogy kezdje el összeszerelni magát. Az is érdekes opció lenne, ha a hajtogatás bizonyos környezeti hatásokra, például adott hőmérséklet vagy nyomás elérése után indulna be.

A szakértők elmondása szerint az origamirobotok nagy előnye, hogy egyrészt könnyen szállíthatók és tárolhatók, másrészt a továbbfejlesztett változatok a nehezen hozzáférhető helyekre is bejuttathatók lehetnek, majd összehajtogatódva működésbe léphetnek. Arról egyelőre nem nyilatkoztak a kutatók, hogy hogyan képzelik el a lapok bejuttatását mondjuk egy összeomlott épületbe, de ha ezt sikerülne megoldaniuk, kétségkívül értékes eszközhöz lehetne jutni a túlélők keresése közben. Hasonló módon az űrben vagy más, az emberi szervezet számára megterhelő körülmények közt is bevethetők lehetnének a hajtogatódó robotok. És persze az sem lenne rossz, a következő generációs IKEA-bútorok valami hasonló elrendezésben már önmaguktól szerelődnének össze.

A hajtogatással való összeszerelésnek még egy nagy előnye lehet: nagyon megkönnyíti a gyártást, hiszen eltérő szerkezetű robotok létrehozásához mindössze máshova kell elhelyezni az elektronikát, illetve az éleket. A szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen anyagok lehetnek alkalmasak az ilyen robotok alapanyagának, illetve hogy milyen mérettartományig működhet az eljárás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward