Összeállt az októberi biztonsági javítás az Androidra

Ezúttal szerencsére nem sok hibát kellett elhárítani, és a Pixelek aránylag sok egyedi fejlesztést/javítást kaptak.

Összeállt az októberi biztonsági javítás az Androidra

Hónapról hónapra újabb biztonsági foltokkal látja el az Android operációs rendszert a Google, és az október sem múlhat el ilyen frissítés nélkül. A szeptemberi biztonsági csomag nagyon sok problémára jelentett gyógyírt, de szerencsére most kevesebb sebezhetőséget kellett orvosolnia a vállalat fejlesztőinek.

A Google az elmúlt évek alatt fokozatosan kialakított egy felépítést ezeknél a frissítéseknél, és most sem tért el a vállalat attól a rutintól, amit megszokhattunk már. A biztonsági szempontból kettő részre van osztva a javításcsomag, és ezekből a partnerek azt használhatják majd fel, ami érinti az adott eszközöket. A 2019-10-01 jelölésű kiadás tartalmazza az Androidra általánosan vonatkozó javításokat, a 2019-10-05 azonosítóval ellátott csomagban pedig már specifikusabb problémákra vannak foltok, és a Pixel mobilok pedig külön extrákban részesülnek, és az októberi frissítés egészen sok funkcionális fejlesztés is tartogat.

Mindössze hét darab olyan jegyzett sebezhetőséget javít a frissítés, ami az összes Android rendszerű okostelefont, tabletet vagy más eszközt érinthet, ami majdnem rekord alacsony szám. A javítások között a rendszert, a keretrendszert és a médiakeretrendszert érintő dolgok található jellemzően, ahogy azt megszokhattuk, viszont itt most akad kettő olyan folt is, ami a Google Play rendszert is érinti. Kritikus, magas és moderált prioritású sebezhetőségek is voltak az elhárítottak között.

A javítás másik fele 2019-10-05 jelölés alatt 19 sebezhetőséget gyomlál ki. Ezek között egy a kernelt érinti az USB-s audio szintjén, az összes többi pedig a Qualcomm és a Qualcommhoz közel álló komponensekhez fűződik. 11 olyan sebezhetőség van itt, ami magas prioritású volt, és a maradék nyolc pedig már kritikus. De kiemelte a Google, hogy nem észleltek semmilyen visszaélést egyetlen javított hibához kapcsolódóan sem, tehát sikerült megelőzni a bajt.

Galéria megnyitása

Csak a Pixel okostelefonokat érintően is van az októberi frissítésben három sebezhetőségre javítás, de ezek közül is kettő csak moderált prioritású volt. Ezeknél sokkal érdekesebb most, hogy összesen nyolc egyéb javítást is belecsomagolt az októberi biztonsági frissítésbe a Google. Minden eddig megjelent Pixel készüléket érintően sikerült a Wi-Fi, a rendszer és a gesztusvezérlés stabilitását fejleszteni, szóval megbízhatóbban üzemelnek majd a referencia masinák. Ezeken felül néhány esetben előfordulhatott bootloop, valamint túlzott memóriafogyasztás a grafikus felület részéről, de ezek is javítva lettek, mint ahogy az is, hogy esetenként kimaradt a felugró értesítés. Végül csak a Pixel 3 és Pixel 3 XL esetében javítani kellett a szenzorkalibráción, és azon, hogy a Pixel Stand módban néha kimaradtak az értesítések.

Az összes eddig megjelent Google Pixel okostelefon számára elérhető a mostani biztonsági javításcsomag. És jó szokásához híven azonnal lépett az Essential is, rögtön elérhetővé tette ezt a frissítést az Essential Phone PH-1 tulajdonosok számára. A következő napokban, hetekben pedig remélhetőleg egyre több gyártó veszi majd át, és terjeszti a saját termékei körében a biztonsági javításokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap