Örökifjú gombák

Kutatók sikeresen hosszabbították meg az egysejtű élesztőgomba élettartamát az öregedésért felelős fehérjék cseréjével.

Örökifjú gombák

A Johns Hopkins és a Tajvani Egyetem kutatói sikeresen hosszabbították meg az egysejtű élesztőgomba élettartamát az öregedésért felelős fehérjék cseréjével. Az „üzemanyagjelző” enzim visszaszámlálóként jelzi az organizmus élettartamát: a kor előrehaladtával egyre csökken a mennyisége. A tudósok az enzimszint változtatásával csökkenteni, illetve jelentősen növelni tudták az élesztőgomba élettartamát.

A molekuláris szinten bekövetkező élettartam-szabályozás az emberi szervezetben is hasonlóan működik, mondják a kutatók. „Először mutatkozik biokémiai út az öregedés megértéséhez.” Az acetiláció nevezetű folyamat során egy meglévő molekulához egy acetil-csoport kapcsolódik, változtatva a protein funkcióján. A kutatócsoport a Sip2 fehérjét acetilálva jelentősen növelte az élesztőgomba osztódási élettartamát: az átlagos 25 helyett 38-szor osztódtak a módosított fehérjével kezelt mikroorganizmusok.

„Öregedésgátló terápiát végeztünk az élesztőgombán”, ‒ mondja Jin-Ying Lu vezető kutató. „A következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy a módszer emlős sejteken is működik-e.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward