Önmagukat konfiguráló otthonokat építene az Apple

A vállalat olyan rendszeren dolgozik, ami a felhasználó beavatkozása nélkül tudna mindent megoldani.

Önmagukat konfiguráló otthonokat építene az Apple

Az okosotthon rendszerek rengeteg különböző komponensből épülnek fel napjainkban. Senkit nem lep már meg egy mobilról vezérelhető lámpa vagy egy intelligensen működő klíma, de ezeken felül rengeteg egyéb kütyü is elérhetővé vált mostanra. Viszont ezek néha igazából nem megkönnyítik az ember dolgát, hanem még inkább megnehezítik.

Mások mellett az Apple is felismerte ezt, és egy friss szabadalmi leírást készített azzal a céllal, hogy hosszabb távon majd komplex megoldással legyen képes szolgálni.

Az Apple célja, hogy a jövő okosotthonjai egyszerűen „csak működjenek”.

A vállalat szerint nem ideális az, hogy az embernek minden egyes okoseszközzel külön-külön kell foglalkoznia időről időre. A vállalat azt is szeretné megoldani, hogy a különböző cégektől származó termékek teljesen simán működjenek együtt. Hiszen jelenleg annyira sok különböző lehetőség van, hogy nagyon gyorsan bele lehet futni olyan kapcsolódó megoldásokba, melyek hiába tudnának más eszközökkel is kommunikálni, nem kompatibilisek a környezetükkel.

Galéria megnyitása

A szakemberek szerint meg kell oldani azt a kaotikus helyzetet, ami most van ezen a területen. Nincs rendben, hogy egy okosotthon berendezéséhez néha még annak is segítséget kell kérnie, aki esetleg normál esetben jól boldogul a modern kütyükkel. Nem elég, hogy az egyes szerkezetek például eltérő protokollokat használnak vagy nem azonos kapcsolódási felületeket nyújtanak, hanem adott esetben még a konfiguráláshoz sem nyújtanak egy jól kezelhető, egyszerűen használható környezetet. A nem intuitív megoldások könnyen azt eredményezhetik, hogy a felhasználóknak elmegy a kedve az egésztől, mert szinte frusztrálóan nehéz feladatokat elé állítja az integrált okosotthon kiépítése. Az Apple szerint viszont ezt a jövőképet semmi esetre sem szabad elengedni.

A vállalat azon dolgozik, hogy kiemelje az okosotthonok pozitívumait és dobja a negatívumait. Az Apple szerint az a legfőbb cél, hogy a laikus fogyasztók számára is egyszerűvé kell tenni az okosotthonok összeállítását. Egy teljesen egyszerű felhasználónak is képesnek kell lennie játszi könnyedséggel testre szabni, skálázni, konfigurálni a saját otthonát, és a fejlesztők feladata, hogy ehhez kellően barátságos környezetet biztosítsanak.

Olyan okosotthon megoldást ír le az Apple, amiben az eszközök képesek a bekapcsoláskor érzékelni egymást, és nem csak azt tudják, hogy a hálózatba kapcsolódó eszközök mit csinálnak, hanem azt is, hogy azok hol helyezkednek el. Ez azért fontos, mert a rendszer működését azzal is automatizálná az Apple, hogy a konfigurálást is önállóan végezné. Automatikusan generált szinttervekkel dolgozna az okosotthon.

Galéria megnyitása

Az Apple leír egy moduláris fali panelt, ami sokfajta eszköz csatlakoztatását lehetővé tenné, és az okosotthon az ide bedugott eszközt magától felismeri, és kitalálja a korábbi felhasználói szokásokhoz és más berendezésekhez igazodva, hogy annak miként kell majd üzemelnie. Egy új lámpa például tud majd igazodni a korábbi világítótestekhez, és persze a lakók igényeihez is.

És mikor az ember naptárában az szerepel, hogy mozizás lesz este 6 órától nála, automatikusan elkezdi leengedni a redőnyöket a TV helységében a készülék indításakor, és előre beállítja a mikrót pattogatott kukorica készítéséhez. A filmeket előre felkínálja a TV, és a kezdésekor lenémítja a lakás a felhasználó telefonját, majd magától kikapcsolja a lámpákat is.

Sok különböző ötletet ír le az Apple az okosotthon szabadalmában, de igazából ez összességében még eléggé távoli a megvalósítás szempontjából. A ténylegesen okos lakókörnyezet természetesen nagyon vonzó, és reméljük, hogy a gyártók, akiknek lehetősége lesz előállítani a technológiai alapot, tényleg arra fognak majd törekedni, hogy a kompatibilitás tökéletes legyen, és nem a saját érdekeiket fogják előtérbe helyezni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap