Online tiltakozás a SOPA ellen

Elképzelhető, hogy 2012. január 18. Internet Blackout Day néven szerepel majd a történelemkönyvek lapjain. 

Online tiltakozás a SOPA ellen

Ma reggel helyi idő szerint hat órától holnap reggel hatig nem működnek a Wikipédia angol nyelvű oldalai. A 24 órás elsötétítés tiltakozás az Egyesült Államok sokat vitatott kalózellenes törvénytervezete, a SOPA elfogadása ellen. Számos más oldal is hasonló akciókat tervez a mai napra ‒ köztük a Google, a Reddit (14.00-tól 12 órán keresztül offline), a BoingBoing (offline), az Imgur és a Tucows (14.00-tól 12 órán keresztül offline).

Az oldalak többsége teljes elsötétítést ígér 24, illetve 12 órán keresztül. A Google üzemelni fog, de a honlapon feltűntetik szembenállásukat a tervezettel. „Vannak sokkal intelligensebb módjai is a külföldi kalózoldalak lezárásának, mint arra kényszeríteni az amerikai cégeket, hogy cenzúrázzák az internetet” ‒ nyilatkozták a cég képviselői.

A tiltakozás egyik szervezője, a Fight for the Future adatai szerint eddig 12 ezer honlap csatlakozott a „sztrájkhoz” és ez a szám folyamatosan nő.

A tervezett elsötétítés hírére Chris Dodd, a SOPA egyik fő támogatója így nyilatkozott: „Ez egy nagyon felelőtlen reakció és kárt okoz mindazoknak, akik számítanak az ezen oldalak által közvetített információkra. És egyben hatalommal való visszaélésnek is nevezhetném, ha azt nézzük, hogy ezek a cégek milyen szabadságot élveznek a jelenlegi piacon.”

Mind a SOPA, mind a PIPA célja, hogy több eszközt adjon a szerzői jogok és a honlapok tulajdonosainak kezébe a tartalmakat illegálisan eltulajdonító külföldi oldalak elleni harcban. Ellenzői szerint a törvények elfogadásával azonban túl nagy hatalomra tennének szert, amely visszaélésekre adhat okot, ha valamilyen okból kipécéznek egy oldalt. És bár egyelőre csak külföldi honlapok elleni szankciókról van szó, a kritikusok szerint az lesz a vége, hogy a törvényesen működő otthoni oldalak is folyamatos és költséges ellenőrzésre lesznek kényszerítve, hogy biztosítsák, tartalmaik nem ütköznek a törvényben meghatározott szabályokkal.

A törvények elfogadása a cenzúra és a szólásszabadság korlátozásának rémképét is előrevetíti sokak agyában, bár egyesek szerint ezek az aggodalmak eltúlzottak.

Az ünnepek elmúltával ismét fellángoltak a támogatók és ellenzők közti viták, ennek részeként jelentette be a Reddit a tervezett elsötétítést. Hamarosan csatlakozott a Wikipédia is, majd sorra a további oldalak.

A sopastrike.com ‒ a Fight for the Future egyik weboldala ‒ tippeket ad a honlap-tulajdonosoknak, hogyan tudnak egyszerűen csatlakozni a mozgalomhoz, és ezt ők növekvő számban meg is teszik. A szervezet képviselői nincsenek meglepve a heves reakcióktól: „Ezek a törvények egyáltalán nem tartják tiszteletben az internet működését.”

Ami a felhasználókat illeti, Jimmy Wales Wikipédia-alapító azt javasolta a tanulóknak, hogy a házi feladatot előre írják meg, de szerencsére nem ez az egyetlen opció. A következő öt adatbázis segíthet, ha a nap folyamán valami angol nyelvű keresgélnivalónk akad: Encyclopedia Britannica Online, Scholarpedia, Infoplease, Citizendium, The Free Dictionary Encyclopedia.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward