Okos egyenruha a brit katonáknak

A brit Intelligent Textiles bemutatta legújabb fejlesztését, a „vezetőképes fonallal” átszőtt terepruházatot. A ruhához csatlakoztatva egyetlen központi akkumulátorról üzemeltethető bármilyen elektronikus készülék, amelyre csak szükség lehet. 

Okos egyenruha a brit katonáknak

Már megszokhattuk, hogy a legújabb technológiai fejlesztések gyakran elsődlegesen a hadsereg számára készülnek, és onnan találják meg útjukat a hétköznapi felhasználók felé, reméljük most is ez lesz a helyzet. A brit katonák a tervek szerint rövidesen új, e-textilből készült egyenruhákat kaphatnak: a különleges anyag részét képezik a huzalok és az akkumulátorok, így a jövő kütyüjeit egyszerűen a ruhához lehet majd csatlakoztatni, így nem kell különálló, és folyton összegubancolódó kábelekkel és ezerféle tápegységgel bajlódni.

A Surrey-i székhelyű Intelligent Textiles bemutatta legújabb fejlesztését, a „vezetőképes fonallal” átszőtt terepruházatot. A ruhához csatlakoztatva egyetlen központi akkumulátorról üzemeltethető bármilyen elektronikus készülék, amelyre csak szükség lehet. A ruházat sérüléseire is gondoltak, számos plusz áramkör gondoskodik a rendszer redundanciájáról.

A fejlesztés célja megszabadulni a rengeteg kábeltől és akkumulátortól, amelyeket a katonáknak magukkal kell vinniük a harcmezőre. Ezek tetemes súlytöbbletet jelentenek, nehezítik a mozgást, és a felszerelés összeszerelése még nagy gyakorlattal is macerás és hosszadalmas, arról nem is beszélve, hogy a különálló alkatrészeket milyen könnyű elveszíteni. Az új öltözet viszont egy mindig kéznél levő „kábelhálózatot” biztosít, amelyen keresztül egyetlen energiaellátó egységről üzemeltethető az összes high-tech felszerelés. Az anyag felhasználásával a ruházaton kívül sisakokat, hátizsákokat és kesztyűket is készítettek, sőt: fejlesztés alatt van egy textil alapú billentyűzet is.

Az új felszerelés terepi tesztelését májusban kezdik meg, és egyes egységek már akár ebben az évben használatba vehetik az okos egyenruhákat. A ruházat szélesebb körű bevezetését 2014‒2015 környékén tartják reálisan megvalósíthatónak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward