Nyomtatott, antibakteriális műfogak jöhetnek

A Gröningeni Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan műanyagot, amely 3D nyomtatókban használható, és elpusztítja a vele érintkezésbe kerülő baktériumokat.

Nyomtatott, antibakteriális műfogak jöhetnek

Ha legközelebb műfogra lesz szükségünk, elképzelhető, hogy fogászunk egyszerűen kinyomtat egy olyan darabot, amely tökéletesen illeszkedik fogsorunkhoz, ráadásul szájhigiéniánkat is javítja. A 3D nyomtatással készült fogak ugyanis arra is lehetőséget adnak, hogy új alapanyagokkal kísérletezzek a szakértők. A fogbeültetések egyik legnagyobb problémája, hogy az implantátumon megtelepedő baktériumok folyamatosan károsítják a műfogat, illetve a friss műtéti területet, és ezzel a beültetés sikerét is veszélyeztethetik.

A Gröningeni Egyetem kutatója, Andreas Herrmann és kollégái azonban létrehoztak egy antimikrobiális műanyagot, amelyből 3D nyomtatás tetszés szerinti fogak és egyéb fogászati kellékek hozhatók létre. A szakértők kvaterner ammóniumsókat ágyaztak egy fogpótlásra jelenleg is használt anyagba. A plusz összetevő pozitív töltéssel rendelkezik, így megbontja a negatív töltésű bakteriális sejtmembrán integritását, és a sejtek halálát okozza. Az anyag elpusztítja vele érintkezésbe kerülő baktériumokat, az emberi sejteket ugyanakkor nem károsítja, mondja Herrmann.

A keveréket a kutatók egy 3D nyomtatóba helyezték, majd egy sor különféle fogorvosi kelléket hoztak létre belőle a műfogaktól kezdve a fogszabályozókig. Nyomtatás közben a friss rétegeket ultraibolya fénnyel szárították. A tárgyak antibakteriális képességének tesztelése érdekében azokat egy nyálból és Streptococcus mutans-ból, a fogat leggyakrabban megtámadó baktériumfajból álló keverékbe helyezték. A vizsgálatok alapján az új alapanyag a mikrobák 99 százalékát elpusztítja.

Mielőtt azonban az anyagot elkezdenék használni a fogászati ellátásban, további tesztekre lesz szükség. Többek közt meg kell vizsgálni, hogy hosszabb távon milyen hatással van az anyagra a nyál, mert ezúttal csak hat napig tartották benne a fogakat és fogszabályozókat, illetve hogy a matéria egyáltalán elég erős-e ahhoz, hogy alkalmas legyen a rágásra. És persze azt is ellenőrizni kell, hogy a különböző fogkrémek nem lépnek-e valamilyen nem kívánt kölcsönhatásba a műanyaggal, mondja Herrmann.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward