Shop menü

NYERESÉGES A STARLINK, DE NEM ELON MUSK-I MÉRTÉKBEN

Sokkal nagyobb ígéretekről beszélt korábban Musk, mint ami megvalósult, ezen viszont kár meglepődni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Nyereséges a Starlink, de nem Elon Musk-i mértékben

Elon Musk folyamatosan olyan dolgokról beszél a különböző termékei kapcsán, amik végül nem valósulnak meg. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy mindennel kudarcot vallana, csupán arról van szó, hogy szinte kivétel nélkül mindig nagyot mond Musk, így van ez a Starlinkkel is, ahol most összevetették a sok évvel ezelőtti ígéreteit a valósággal.

A SpaceX által létrehozott és folyamatosan építgetett műholdas internetszolgáltatás nagyon szépen terjed, egyre nagyobb bevétel származik belőle. Ezzel párhuzamosan pedig sok helyen használják ingyenesen, jó célokra is, olyan helyeken tudnak ezáltal internetelérést, online kapcsolatot biztosítani, ahol például természeti katasztrófa vagy más káresemény miatt emberek vannak veszélyben. Folyamatosan bővül a támogatott régiók száma, és időről időre jönnek újabb lehetőségek, felhasználási formák is. Szóval szép lassan halad előre a Starlink.

Galéria megnyitása

A „probléma” azzal van, hogy Elon Musk korábban azt vetítette előre, hogy 2022-ra a Starlinkből már sokszor nagyobb szolgáltatás lesz. Arról beszélt, hogy mostanra 12 milliárd dolláros bevétele származik majd ebből az űrvállalatnak, a profit pedig elérheti a 7 milliárd dolláros szintet. Az üzletember mentségére legyen mondva, hogy ezek a számok eleve olyan arányban vannak egymáshoz képest, hogy egyetlen befektető sem vehette őket komolyan. Valami elképesztő csodára lenne ahhoz szükség, hogy a teljes bevételnek csaknem a 60 százalékát képes legyen nyereségként realizálni.

Galéria megnyitása

Arról is szó volt, hogy globálisan 2022 végére már 20 millió előfizetővel rendelkezhet a szolgáltatás, de ez sem valósult meg. Értelemszerűen azért maradt el a Starlink bevétele a korábban várttól, mert lényegesen kisebb a felhasználói tábora. De azt is látni kell, hogy Elon Musk még 2015-ben „jósolta” ezeket a számokat. A vártnál rögösebb útja volt az elmúlt években a rendszernek, mint azt gondolták, és ez hátráltatta a fejlődését.

No, de végül is mi valósult meg 2022 végére? A Starlink 2022. december 19-én jelentette be, hogy a felhasználói tábora elérte az 1 milliót. Mostanra már lendületesebben halad, és már 2 millió közelében járthat, mivel májusra érte el a 1,5 milliós tábort. Mindenesetre éppen huszad akkora aktív előfizetői tábort tudott elérni, mint ami a cél lett volna.

Galéria megnyitása

Ehhez képest a bevétele még jól is alakult, ugyanis 1,4 milliárd dolláros forgalmat hozott össze. Persze így is nyolcszor több pénzt remélt Musk a Starlinkből, de minden bizonnyal maga sem gondolta komolyan a csaknem 8 évvel ezelőtt elhintett számokat. Látni kell viszont azt is, hogy 2021-ben még csak 222 millió dollárt hozott a konyhára a szolgáltatás, tehát nagyjából a hétszeresére nőtt a bruttó bevétele egy év alatt.

A legnagyobb elmaradás a profit tekintetében volt, de ahogy azt fentebb említettük, a Musk által könnyelműen elhintett nyereséget már annak idején sem igazán lehetett komolyan venni. Azonban 2022-ben először tudott értemben profitot termelni a Starlink, és ez egyébként reálisan nézve üdvözölendő. 55 millió dolláros haszonról számolhatott be a SpaceX a szolgáltatás kapcsán, ami nem egy nagy összeg, de teljesen reális.

Galéria megnyitása

Rengeteg a kiadás a Starlinknél, mivel folyamatosan mennek a különböző fejlesztések. Ezen felül egyre több műholdat állítanak hadrendbe, ami szintén komoly kiadásokkal jár együtt. Arra biztosan nem érdemes számítani, hogy a profit egyhamar az egekbe szökne, a többi számot viszont néhány éven belül tényleg el is érheti, ha meglendül a szolgáltatás szekere.

Azt látni kell, hogy Elon Musk folyamatosan dolgozik azon, hogy az előfizetői bázis növekedésének lendületet adjon. Például vannak olyan régiók, ahol már több alkalommal is csökkentette az árakat. Magyarországon is lényegesen olcsóbb már a Starlink, mint kezdetben volt. Pillanatnyilag 17 ezer forint a havidíja, és bárhol be lehet üzemelni az ország egész területén. Ez nem is hangzik olyan rosszul, de azért azt még hozzá kell tenni, hogy van egy 260 ezer forintos egyszeri díja is – meg kell vásárolni az eszközöket hozzá.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére