Shop menü

NÖVEKVŐ PÁLYÁN A MOBILPIAC, ERŐRE KAPOTT A XIAOMI

A Xiaomi tudta az elmúlt negyedévben a legszebb növekedést összehozni az élmenők között, és ezúttal mindenki pozitív mérleggel tudott zárni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Növekvő pályán a mobilpiac, erőre kapott a Xiaomi

2024-ben már tényleg stabil növekedésnek indulhatnak az okostelefon értékesítések globálisan. Az idei első negyedévben arról számolhattunk be, hogy 7,8 százalékkal fogyott több készülék, mint egy évvel korábban. Most ennél egy kicsit szerényebb mértékű volt az emelkedés, de a lényeg az, hogy ezúttal is több eszköz fogyott, mint egy évvel ezelőtt.

Egy ideje már várnak arra a gyártók, hogy tényleg elinduljon felfelé a kereslet, és most már kijelenhető, hogy sínen van a forgalom. Kisebb-nagyobb mértékben, de az összes nagy gyártó több készüléket tudott leszállítani, mint egy évvel korábban. A teljes növekedés most 6,5 százalék volt.

Egy évvel ezelőtt csak 268 millió okostelefont adtak el globálisan, most ez a szám 285,4 millióra emelkedett,

A Samsung az első helyen tudott zárni, és eléggé érdekesen alakultak az eladásai. A Galaxy S24 széria virágzik, azonban az olcsóbb készülékek most nem tudnak annyira jól teljesíteni. Ennek köszönhetően jött az össze, hogy csak 0,7 százalékkal tudott a cég több okostelefont leszállítani, mint egy évvel korábban. A Galaxy A és a Galaxy M sorozatok az utóbbi időben kicsit beleszürkültek a mezőnybe a jelek szerint, és azt is lehet látni, hogy ebből ki tudott nyerészkedni. A Xiaomi szekere volt az, ami igencsak meglódult, a második helyen viszont továbbra is az Apple tanyázik. A dél-koreaiak 53,9 millió Galaxy modellt tudtak leszállítani, ezzel 18,9%-os részesedést értek el.

Galéria megnyitása

Az iPhone-okból most mindössze 1,5 százalékkal, de több talált gazdára, mint 2023 azonos időszakában. Az Apple piaci részesedése csökkent, de egy kicsit így is közelebb tudott kerülni a Samsunghoz, ami az éves összevetésben még érdekes lehet 2024 végén. Új iPhone most nem érkezett, jövőre debütálhat majd az iPhone SE következő generációja ebben az időszakban. A 45,2 millió mobiltelefon eladása mellett nem lehet csalódott a cég, de miközben előre próbál figyelni, hátra is érdemes néha egy-egy pillantást vetnie.

Galéria megnyitása

A jó ár-érték aránnyal rendelkező mobilokat most már több mint 10 éve rendületlenül szállító Xiaomi a dobogó alsó fokán végzett. Volt egy hosszabb gyengélkedése a cégnek, de most kirobbanó formában van. Az első negyedéved 33,8 százalékos, a másodikat pedig 27,4%-os növekedéssel tudta zárni. 42,3 millió készüléket leszállítva, eléggé szorosan odaért az Apple mögé. Sokkal kisebb most a hátránya, mint az év elején volt. Éves szinten több mint 9 millió eladott okostelefonnal növelte a forgalmát a Xiaomi. Prémium mobilokból is egyre többet ad el, de azért továbbra is a megfizethetőbb termékek húzzák az eladási számait.

Galéria megnyitása

A Vivo és az Oppo szinte folyamatosan egymással versengenek, most sincs ez másként. A negyedik és az ötödik helyen van ez a két márka 25,9 és 25,8 millió eladott eszközzel, és ezúttal a Vivo számára jött ki jobban a lépés. Éves szinten nézve 21,9 százalékkal tudta gyarapítani a forgalmát, ami egy nagyszerű eredmény. A Vivo a fejlődő országokban tudott nagyon hatékonyan piacot szerezni, ennek köszönheti a sikerét.

Az előző negyedévben már a Transsion is be tudta magát verekedni a legjobb öt közé, most viszont ez a cég lemaradt. Az valószínű, hogy nem volt túl nagy a hátránya, de a lényeg az, hogy nem tudta megelőzni a BBK Electronics márkáit. Az egyéb szekciót erősíti most a Transsion olyan társakkal, mint például a Realme vagy a Google.

Galéria megnyitása

A top 5-ből kimaradt márkák együttesen 92,1 millió okostelefont tudtak eladni nemzetközi szinten, ami 2,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi teljesítményüket. Ezzel most csak 32,3 százalékos piaci részt tudtak szerezni. Kisebb szelet jutott a számukra, mint egy évvel korábban. Ez pedig mindenképpen sajnálatos, hiszen még tovább rontja a piaci versenyt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére