Nevetséges módon hekkelték meg a Google Térképet

Egy berlini művész kézikocsit „álcázott” komplett közlekedési dugónak, és a Google is jót szórakozott ezen.

Nevetséges módon hekkelték meg a Google Térképet

Simon Weckert nem egy zseniális hekker vagy egy technológiai géniusz, csupán egy gondolkodó ember, akinek talán túl sok volt mostanában a szabadideje. Weckert eldöntötte, hogy próbára teszi a Google Térképet, és megnézi, mennyire lehet könnyen átverni a rendszert, hamar kiderült, hogy ez igazából tényleg annyira egyszerű művelet, mint ahogy azt gondolta.

Valószínűleg nemcsak a német művésznek a fejében fogalmazódott már meg az a kérdés, hogy a Google forgalomfigyelő rendszerét vajon meg lehet-e téveszteni sok okostelefon egyidejű használatával. De Simon Weckert vette a fáradtságot, hogy kipróbálja az elméletét, és erről még egy YouTube videót is készített.

Emberünk azt csinálta, hogy összegyűjtött egy híján 100 okostelefont az ismerősi köréből, és ezeket a készülékeket a Google Térkép szolgáltatás elindítását követően felpakolta egy kis gurulós játék utánfutóra, majd egész egyszerűen „kihajtott” az utcára. Weckert mindent megtett a siker érdekében, és nem a járdán, hanem a nyílt úton húzgálta az okostelefonokkal megrakott kiskocsit. Mivel a művész nagyon lassan haladt az úton, és a Google szempontjából nem magában volt, hanem lényegében 99 embert tett ki, a Térkép mögött álló algoritmus azt gondolta, hogy forgalmi dugóban araszolnak végig az emberek tucatjai az adott útvonalakon.

Galéria megnyitása

A Google Térkép valós idejű forgalomfigyelőjén pedig szépen ki rajzolódott, hogy a Simon Weckert által megtett szakaszon bizony óriási dugó van. Valójában persze alig lehetett autót járni az utakon, ezért tudott az okostelefonokkal fel-alá járkálni szinte zavartalanul.

Először sokan azt gondolták, hogy nem valós a történet, de hamar megerősítette a Google egyik munkatársa, hogy teljesen hiteles a dolog. A Google Térkép algoritmusa valóban megtéveszthető ilyen módon. És igazából ezt meglehetősen nehéz is kiszűrni, szóval valószínűleg a jövőben sem lesz ez másként, talán ha a valós idejű forgalominformáció algoritmusa tanul az ilyen, és ehhez hasonló esetekből. De a vicces kedvű felhasználókkal az automatika nagyon nehezen tud megküzdeni.

Időközben még a Google is válaszolt a sztorira: „Akár autóval, kézikocsival vagy éppen tevével, mi szeretjük látni a Google Térkép kreatív felhasználását, mivel ez segít nekünk abban, hogy a térképek idővel jobban működjenek.”

Amennyiben valaki mindenképpen a biztos, manuális visszajelzésekre szeretne hagyatkozni, akkor jobban járhat, ha a Waze használata mellett dönt – bár ezzel is szoktak trükközni egyesek. De egyébként az eddigi visszajelzések alapján általában lehet hinni a Google Térképnek, valószínűleg nem sűrűn kell attól tartani, hogy valaki olyan lelkes módon próbálja átverni a rendszert, mint Simon Weckert.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap