Népszerű Honor mobil is támogatja már a Fuchsia OS-t

A Google céljait egyelőre nem lehet pontosan ismerni, de az biztos, hogy a Huawei már teszteli a különleges rendszer.

Népszerű Honor mobil is támogatja már a Fuchsia OS-t

Az olvasóink egy része már valószínűleg hallott korábban a Fuchsia OS-ről, ami most néhány hónapos csendet követően ismét felbukkant. Ez egy olyan operációs rendszer, amit a Google szakemberei fejlesztenek aránylag lassan, de stabilan előre haladva. Hogy mi lesz a célja? Nos, arról a keresőóriás még nem beszélt nyíltan, de a napokban újabb megerősítést nyert, hogy okostelefonokon biztosan el fog futni.

A Fuchsia OS-ről jelen állás szerint azt lehet tudni, hogy teljesen nyitott alapokra fog épülni, és rendkívül rugalmasan felhasználható lesz. Egyes feltételezések szerint a Google azzal a céllal fejleszti az új generációs operációs rendszerét, hogy ezzel helyettesítse majd a jövőben az Androidot, és arra is sokan látnak esélyt, hogy még a Chrome OS helyét is átveheti egy személyben. Akárhogy is alakul a Fuchsia OS sorsa, az biztos, hogy mostanra már láthattuk notebookon, tableten és mobilon is. Ráadásul most nem is referencia okostelefon bukkant fel.

Ez a különleges szoftver még távol áll attól, hogy elkészüljön, akár évei is lehetnek addig, míg kereskedelmi forgalomba kerül valamilyen fogyasztói eszközzel, de a jelek szerint a Google partnerei már próbálgatják. Az operációs rendszer boncolgatása közben olyan információra találtak külsős fejlesztők, ami alapján egyértelműen lehet arra következtetni, hogy a Huawei például hasznosíthatja majd a jövőben elkészülő Fuchsia OS-t. A fejlesztés alatt álló újdonság elvileg már futtatható a Honor Play okostelefonon, melyet nyáron indított el a vállalat. És ezzel együtt meg lett oldva a HiSilicon Kirin 970 rendszerchip támogatása is, amivel lehetőség nyílhat tucatnyi másik eszközön való felhasználásra is. Csak, hogy néhány példát említsünk: a Kirin 970 található a Huawei Mate 10 családban, a P20 modellekben, a Honor 10-ben, valamint a Huawei Nova 3-ban is.

Galéria megnyitása

Ez a mostani támogatás lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a Zircon kernelt bebootolják a Honor Play-en – a Zircon már teljesen független a Linux kerneltől, amire az Android épül. A kódrészlet egy olyan személynek a nevéhez fűződik, akinek a Huawei domainje alatt futó levelező címe van, ami egyértelműen bizonyítja azt, hogy a kínai gyártó a Google-lel közösen oldhatta meg a támogatást. Mivel egyelőre még eléggé távoli a Fuchsia OS debütálása, felesleges arról beszélni, hogy talán a már ma kapható mobilokra is elérhető lehet majd ez. Az viszont mindenképpen jó jel, hogy már ilyen szinten tart a tesztelése, és ez alapján egyértelműen következtethetünk arra, hogy a Kirin 970 már elegendő teljesítménnyel rendelkezhet az operációs rendszer mozgatásához. A Fuchsia OS érkezése nagyon komoly változásokhoz vezethet a fejlesztők szempontjából, ennek köszönhetően a jövőben előtérbe kerülhet majd a Flutter, ami a Google által alkotott mobilos alkalmazások létrehozására szolgáló SDK, és teret nyerhet a Dart programozási nyelv, mely szintén a Google nevéhez köthető.

A Fuchsia OS egyébként még 2016-ban hallatott magáról először, és elképzelhető, hogy csak 2-3 év múlva lesz kész, de a mostani információk alapján az már eléggé valószínűnek tűnik, hogy a Huawei ott lehet majd a partnerek között, és talán az elsők között fog ilyen termékkel előrukkolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap