Nemzetközi összefogást sürgetnek a gyilkos robotok ellen

Egy emberi jogi szervezet szerint csírájában kellene elfojtani a teljesen automatizált fegyverrendszerek fejlesztését, még mielőtt a gyilkos robotok a tudományos-fantasztikus művek talajáról átlépnének a valóságba.

Nemzetközi összefogást sürgetnek a gyilkos robotok ellen

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a kormányoknak megelőző célzattal minél előbb be kellene tiltaniuk a teljesen automatizált fegyverrendszerek fejlesztését, gyártását és használatát, mivel ezek óriási veszélyt jelenthetnek a civilikre fegyveres konfliktusok idején. A gyilkos robotokként is emlegetett eljövendő fegyverek a jelenlegi elképzelések szerint emberi közbeavatkozás nélkül, önállóan választanak majd célpontot és döntenek a tüzelés mellett.

A szervezet 50 oldalas jelentésében részletezi, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha mindenféle emberi moralitást nélkülöző, önműködő fegyverek jelennek meg egyes konfliktusokban. Kiemelten felhívják a figyelmet arra is, hogy ilyen rendszerek mellett civil áldozatok esetén komoly problémát jelentene megkeresni, hogy jogilag ki a felelős az ártatlanok haláláért, a felelősségre vonás elmaradása pedig aláásná a jogrendet.

Steve Goose, a Human Rights Watch fegyverügyi részlegének igazgatója szerint sosem lenne szabad gépekre bízni annak eldöntését, hogy ki marad életben és ki hal meg a harcmezőn. A szakértő szerint a robotok emberi irányításának megtartása létfontosságú az ártatlan áldozatok számának minimalizálása érdekében.

A Losing Humanity: The Case Against Killer Robots, magyarul Az ember(i)ség elvesztése: a gyilkos robotok ellen című összefoglaló az első olyan nagyobb publikáció a teljesen automata fegyverrendszerek témájában, amelyet egy civil szervezet adott ki, és amely behatóan mérlegeli az ilyen fegyverek használatának jogi, technológiai és etikai következményeit. A tanulmányt a Human Rigths Watch és a Harvard jogi karán működő International Human Rights Clinic közösen adta ki.

A két szervezet szerint egy olyan nemzetközi megállapodás lehetne a megoldás, amely teljes mértékben megtiltaná az automatizált fegyverek fejlesztését, gyártását és használatát. Az egyes kormányokat külön is felkérték arra, hogy saját hatáskörükben intézkedjenek arról, hogy ezek a rendszerek soha ne születhessenek meg.

Teljesen automatizált fegyverrendszerek egyelőre nincsenek, és a nagyhatalmak még nem döntöttek arról, hogy belekezdenek-e ezek fejlesztésébe. A technológia előfutárai azonban már nagyon is léteznek, és a trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a gépek szép lassan egyre nagyobb önállóságra tesznek szert a harcmezőn. Az Egyesült Államok, Kína, Németország, Izrael, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Királyság fegyverfejlesztési programjai is ezt az irányt követik. A szakértők szerint 20‒30 éven belül technológiailag megvalósíthatók lehetnek a teljesen automatizált fegyverrendszerek, másoknak az a véleménye, hogy erre jóval hamarabb is sor kerülhet.

A Human Rigths Watch szerint még azelőtt kellene megállítani a gyilkos robotok fejlesztését, hogy ezek felbukkannának a nemzetek arzenáljaiban. Minél több pénzt és energiát ölnek ugyanis a fejlesztésbe, annál nehezebb lesz rávenni a tulajdonosokat arra, hogy lemondjanak ezek használatáról.

Ahogy a két jogi szervezet összefoglalta, a gyilkos robotok nem lesznek képesek figyelembe venni az egyetemes emberi jogokat, nem tudnak majd különbséget tenni katonák és civilek közt, és nem fogják tudni emberi etikai elvek alapján mérlegelni, hogy az esetlegesen elérhető harcászati előny megéri-e a vele járó polgári áldozatok számát. A robotok egyben aláásnák mindazon erkölcsi elveket, amelyek az ártatlan áldozatok megölésével kapcsolatosan egyetemesen elfogadottak. A gépek nem tudnak együttérzést vagy irgalmat tanúsítani, és az irányítás átvételével bármikor saját embereik ellen fordíthatók. Míg az emberi osztagok gépekkel való helyettesítése kétségkívül segít megóvni a katonák életét, egyúttal túlságosan könnyűvé is teszi a háborúzást, és félő, hogy a polgári áldozatok száma nem csökkenni, hanem növekedni fog.

A felelősség kérdése sem tisztázott. A parancsnok, a programozó vagy a gyártó törvény elé citálása a robot tetteiért egészen átformálná mindazt, amit ma a joggal kapcsolatban helyesnek tartunk. És bár a nagyhatalmak többsége fenntartja, hogy legalábbis a közeli jövőben még mindenképp emberek fogják felülvizsgálni a robotok harctéri döntéseit, kérdéses, hogy meddig és mennyi hatalommal rendelkeznek majd ezek az emberi irányítók. Arról pedig senki sem nyilatkozik, hogy a távolabbi jövőben mi várható.

Goose szerint mindenesetre csírájában kellene elfojtani a dolgot, még mielőtt a gyilkos robotok a tudományos-fantasztikus művek talajáról átlépnének a valóságba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward