Nem frissítik a felhasználók a Windows-ukat

Nem frissítik a felhasználók a Windows-ukat

Az Eset minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelynek elemzése tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

Más országokban is hasonló a helyzet: a Conficker Angliában, Finnországban és Németországban is hónapok óta az első helyen áll a vírustoplistákon. Ha figyelembe vesszük, hogy a vírusirtó cégek és a Microsoft hány figyelmeztetést, technikai útmutatót és frissítést adott ki az elmúlt fél évben, azt mutatja, hogy a felhasználók jelentős hányadát egyáltalán nem érdekli a számítógépe biztonsága.

Az áprilisi toplistán új szereplőként két trójai és egy féreg jelent meg. Egyikük ismerős lehet: a Win32/Mebroot trójai 2009 júliusában már bekerült a tíz legfertőzőbb vírus közé. Akkor sem volt nagyon szerethető a "drága", mivel törölheti a merevlemez partíciós tábláját, ami adatvesztést okozhat.

A toplistára most felkerülő Win32/Pacex féreg érdekessége, hogy néhány változata rootkit komponenssel is rendelkezik. A Pacex így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Ezenkívül hátsó ajtót is nyit a megtámadott gépen, majd távoli weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, ahonnan további kártékony kódokat tölt le, illetve frissíti magát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward