Shop menü

NEM A PÉNZRŐL SZÓL AZ APPLE ÉS AZ OPENAI KÖZÖTT LÉTREJÖTT JELENTŐS MEGÁLLAPODÁS

A piac két nagy szereplője állítólag olyan szerződést írt alá, amiben pénz nem cserélt gazdát, de később ez a helyzet még változhat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Nem a pénzről szól az Apple és az OpenAI között létrejött jelentős megállapodás

Az OpenAI a generatív MI technológiák terén jelenleg vezető szerepet tölt be a Microsoft támogatása mellett, és a WWDC fejlesztői konferencián kiderült, hogy sikeresen megállapodott már az Apple-lel is. Ezt követően azonnal beindultak a pletykák, hogy vajon mennyibe kerülhetett ez a cupertinóiaknak, a válasz pedig némiképp meglepő jelen állás szerint.

Mark Gurman, aki általában igen jól tájékozott az Apple különböző ügyeit illetően, arról számolt be a Bloomberg hasábjain, hogy az együttműködésnek nincs pénzbeli vonzata. Nem fizet az Apple azért, hogy az OpenAI által biztosított GPT nagy nyelvi modellt, és a ChatGPT szolgáltatást alkalmazza majd az iOS, iPadOS, macOS és más platformok keretében.

Az Apple meggyőzte az OpenAI-t arról, hogy a több százmillió iPhone és egyéb termék révén olyan elérést kap, ami megfelel annak, mintha fizetne, vagy talán még jobban is jár ezzel, mint egy pénzbeli juttatással.

Pontos részleteket még nem lehet tudni arról, hogy miként fog kinézni az Apple és az OpenAI szolgáltatásainak egyvelege a különböző platformokon, de egyfajta hibrid megoldást várunk. Nem arról van szó, hogy lépten-nyomon a ChatGPT fogadja majd az embereket, és minden funkció a GPT nyelvi modelleket kihasználva jött létre. Sokkal inkább egy hibrid környezetet épít az Apple, ahol a lehetőségek egy részét fogja az OpenAI technológiája biztosítani. Az is biztos már, hogy nem exkluzív megállapodásról van szó.

Kitért a Bloomberg beszámolójában Gurman arra, hogy az OpenAI csak egy mesterséges intelligencia partner lesz, emellett másokkal is együtt fog dolgozni az Apple. A Google-lel is tárgyal a vállalat, és még az Anthropic fejlesztéseit is igénybe veheti. Alternatív opcióként szolgálhat majd az iPhone-okon, iPadeken, Mac-eken a Gemini és a Claude a ChatGPT mellett.

Galéria megnyitása

Kicsit hasonló lehet majd a helyzet a generatív mesterséges intelligencia technológiák terén, mint amit a Safariban a keresőválasztó nyújt. A felhasználók kedvük, tapasztalataik alapján választhatnak majd bizonyos esetekben a ChatGPT és más vállalatok fejlesztései között. De jelen állás szerint még csak az OpenAI-jal kötötte meg az erre vonatkozó megállapodását az Apple, a többiekkel tárgyal. Néhány napja volt egy olyan hír, miszerint már a Google-lel is a célegyenesben lehetnek az egyeztetések.

Kitért Mark Gurman arra is, hogy a jövőben talán egy bevételmegosztási rendszert állíthat majd fel az Apple, ami mindenki számára előnyös lenne.  Ez úgy nézhet majd ki, hogy a ChatGPT Plus vagy más szolgáltatás előfizetési díjának egy részére tarthat majd igény. Az is benne van a pakliban, hogy egész egyszerűen csak érvényesíti majd a megszokott „adót” ezekre a szolgáltatásokra is. A havi 20 dollárból, amennyibe a ChatGPT Plus kerül, már egészen szép összeget lehet zsebre tenni.

Az Apple úgy látja, hogy a generatív MI szép lassan elveszi majd a teret a tradicionális keresőktől. Éppen ezért a vállalat eleshet idővel olyan bevételektől, mint például amit a Google fizet azért, hogy alapértelmezett keresőként legyen beállítva az iOS-en és más platformokon. Az új megállapodások már utat nyithatnak afelé, hogy a cég az MI térnyerésével is stabil bevételekre tudjon szert tenni idővel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére