Naptárreform?

Amikor XIII. Gergely pápa 1582-ben megváltoztatta a naptárt és október 4. után október 15. következett, a tiltakozók az utcára vonulva követelték vissza az elveszett 11 napot. 

Naptárreform?

Amikor XIII. Gergely pápa 1582-ben megváltoztatta a naptárt és október 4. után október 15. következett, a tiltakozók az utcára vonulva követelték vissza az elveszett 11 napot. Ha valakinek január 31-én van a születésnapja, most hasonló veszteség érheti, amennyiben egy asztrofizikus és egy közgazdász eléri célját.

A Johns Hopkins Egyetem két kutatója, Richard Conn Henry és Steve Hanke egy számítógépes modell segítségével olyan naptárt hoztak létre, amely minden évben egyformán használható. Véleményük szerint az állandó naptár ésszerűbb tervezést tesz lehetővé minden téren, arról nem is beszélve, hogy mennyivel költségkímélőbb lenne, ha nem kellene az évente megrendezésre kerülő rendezvények, ünnepek és egyéb programok helyét az aktuális naptárhoz igazítani.

A Hanke‒Henry-féle Állandó Naptár alapján, ha karácsony napja 2012-ben vasárnapra esne (és az ő elképzelésük szerint arra kéne esnie), akkor december 25. ezen túl minden évben vasárnap lenne. Ennek érdekében megváltoztatnák a hónapok napjainak a számát, mégpedig olyan módon, hogy március, június, szeptember és december hónapok 31 naposak lennének, az összes többi pedig 30.

Mivel a tropikus év hossza 365,2422 nap, a rendszer további finomításra szorul, így Hanke és Henry a szökőévek teljes elhagyását javasolja, helyettük egy plusz hetet toldanának be december végére minden ötödik vagy hatodik évben, hogy a naptár szinkronban maradjon az évszakok változásaival.

Hanke szerint ez a változás nagyon megkönnyítené a bankárok életét, mivel jelentősen leegyszerűsödnének a pénzügyi számítások, ha nem kellene a kölcsönök, kamatok stb. esetében a naptár miatt évente mindent újraszámolni. Jelenleg a naptár tele van szabálytalanságokkal, ehelyett az új rendszer jóval egyszerűbb: 91 napos negyedévek, két 30 napos és egy 31 napos hónappal, mondja Hanke.

A már az eddigiek alapján is elég merésznek tűnő tervezet itt nem ér véget: a kutatók az időt is egységesítenék! Terveik közt szerepel az időzónák teljes felszámolása, és az egységes világidő bevezetése. Üzleti találkozók, bajnokságok, iskolaév ‒ mindegy miről van szó, mindenhez állandósított éves programot lehetne rendelni. És persze megszűnne az időzónák, a nyári és téli időszámítások okozta kavalkád is, teszik hozzá a kutatók.

Amellett hogy az ötlet helyenként meglehetősen kidolgozatlannak tűnik, én a magam részéről szeretem, hogy nem a hét ugyanazon napjára esnek az évente ismétlődő programok. Egy dolog biztos: 2012-ben számításaim szerint nem kevesebb, mint négy négynapos hétvége is vár ránk a naptár változatosságának köszönhetően. És mivel ilyen év tényleg ritkán jön össze, talán még jobban tudjuk értékelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward