Nagyon jó pénzügyi negyedévet zárt az Intel

Több szegmensben is sikerült óriási rekordokat produkálni az előző év azonos időszakához képest.

Nagyon jó pénzügyi negyedévet zárt az Intel

Megjelent az Intel legfrissebb pénzügyi jelentése, amely kedvező képet fest a vállalat előző negyedéves pénzügyi eredményeiről. Az adatok alapján a 2018-as év harmadik pénzügyi negyedévében 19,2 milliárd dolláros teljes árbevétel folyt be, ami az előző év azonos időszakához képest 19%-os emelkedést jelent. A működésből befolyó bevétel 7,3 milliárd dollárt tett ki, vagyis 43%-kal nőtt, a profit esetében pedig 42%-os növekedést sikerült elérni, így az 6,4 milliárd dollárra ugrott. A részvényenkénti nyereség szintén emelkedett, méghozzá 47%-kal, vagyis az előző év azonos időszakához képest minden téren komoly előrelépésre került sor.

Galéria megnyitása

A Client Computing Group esetében 10,2 milliárd dolláros teljes árbevételt mutat a mérleg, ami éves szinten 16%-os javulást jelent. A működésből befolyó bevétel ezzel egy időben 26%-kal nőtt, így 4,5 milliárd dollárt tett ki – úgy tűnik, a processzorhiányos időszak ebben a pénzügyi mérlegben még nem okozott látványos problémát. Hogy minek köszönhető a növekedés? A gamer szektorban továbbra is magasak az igények az Intel termékei iránt, ugyanakkor a kereskedelemi érdeklődés terén is növekedés mutatkozott. Érdekesség, hogy a modem üzletágat is ebbe a szegmensbe csoportosította át a vállalat, így a coupertino-i megrendelések eredményei is itt jelennek meg. Ezeknek köszönhetően a modem üzletág egyébként 66%-kal nőtt. A noteszgépek piacán 13%-os növekedés mutatkozott, az asztali termékek iránt pedig 9%-kal nőtt a kereslet, így a teljes PC piaci értékesítések éves szinten 6%-kal javultak. Ez mindenképpen impresszív eredmény, főleg, hogy jelenleg sokkal komolyabb a verseny a processzorpiacon, mint néhány évvel ezelőtt.

Galéria megnyitása

A Data Center Group teljes árbevétele 26%-os emelkedést követően 6,1 milliárd dolláron zárt. A működésből befolyó bevétel 3,1 milliárd dollárt tett ki, vagyis éves szinten 37%-kal nőtt. Az elmúlt negyedév során 15%-kal több adatközpontokba szánt terméket sikerült leszállítani, az átlagos értékesítési ár pedig 10%-kal magasabban helyezkedett el.

Az IOT Group szintén jól teljesített, ám a növekedés itt már nem annyira meredek, mint az egyéb csoportoknál. A 919 millió dolláros teljes árbevétel éves szinten csak 8%-os javulást jelent, a működésből befolyó bevétel azonban 120%-kal nőtt, így 321 millió dollárra rúgott.

Galéria megnyitása

A Non-Volatile Storage Group éves szinten 21%-os növekedést produkált, így 1,1 milliárd dolláros teljes árbevételre tett szert. Ez többnyire annak köszönhető, hogy az adatközpontokba szánt SSD-k iránt nőtt a kereslet, valamit az Optane sorozat tagjai is jól fogytak. Az Intel egy ideje aktívan végzi a 64-rétegű 3D NAND Flash lapkákra történő átállást, így ezek a lapkák már a forgalom több, mint 50%-át adják. Ebben a szegmensben a működésből befolyó bevétel 160 millió dollár lett, ami éves szinten óriási, 408%-os növekedést képvisel. A Programmable Solutions Group esetében 496 millió dollárnyi teljes árbevételt könyvelhettek el, azaz éves szinten 6%-os emelkedés következett be, a működésből befolyó bevétel azonban kicsit csökkent, így 106 millió dollárt tett ki.

A vállalat a 10 nm-es csíkszélességgel kapcsolatban továbbra is azt ígéri, hogy a következő év második felében elkezdi a termékek sorozatgyártását és piacra dobását. Mivel ez az ígéret 2015 óta éves szinten többször is visszatér, így most már remélhetőleg tényleg lesz belőle valami.

Az aktuális negyedév folyamán várhatóan 19 milliárd dollár körüli teljes árbevétel elérésére lehet mód, az egész éves teljes árbevétel pedig a 71,2 milliárd dollárt is elérheti, amennyiben minden a frissített előrejelzésnek megfelelően alakul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap