Nagy bajban a Huawei, elbukhatja az Androidot

Érdekes információk láttak napvilágot a Huawei és a Google kapcsán, a keresőóriás komoly csapást mérhet a vállalatra.

Nagy bajban a Huawei, elbukhatja az Androidot

Donald Trump az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójának kudarcát követően úgy határozott, hogy ismét tiltásokat kell bevezetni a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kínai telekommunikációs cégekkel szemben, nem lett név szerint említve a Huawei, de egyértelműen ellene irányul a támadás (és a ZTE-t is érinti). Ebből kifolyólag a gyártó egyre nehezebb helyzetbe kerülhet, viszont a cég vezetői erről még úgy vélték, hogy a friss korlátozások nem fogják túl keményen érinteni. Most viszont egy sokkal nagyobb csapás is kilátásba került.

Galéria megnyitása

A Reuters úgy értesült, hogy a Google felfüggesztheti az együttműködését a Huawei-jel, miután Donald Trump rendelete miatt a kínai vállalat Amerikában tiltólistára került. És mivel az rengeteg olyan szoftver van a Huawei eszközein, ami a Google terméke, így ez több szempontból is óriási csapást jelenthet. A Reuters beszámolója arról tesz említést, hogy a Huawei ugyan a nyílt Androidot (AOSP) továbbra is felhasználhatja majd az eszközein, viszont az olyan fejlesztéseket, mint a Google Play-szolgáltatások, már nem kaphatja meg.

A gyakorlatban ez azt jelenté, hogy olyan androidos alapokkal rendelkező okostelefonokat készíthetne a vállalat, amiknek nincs ott a kelléktárában a Google Play Áruház, és még sok más program, szolgáltatás. Hiányozhatna a Huawei mobilok kelléktárából a Gmail, a Google Térkép, és egyebek mellett még a YouTube is. Ráadásul mindig csak azt az Android kiadást érhetné el a kínai alakulat, ami szabadon felhasználható. A Google miatt kieső, lényeges szolgáltatások helyett pedig saját megoldásokat kellene használnia, hogy a készülékek tovább működhessenek. Például egy saját piacteret kellene létrehoznia az applikációk számára, ami egyébként nem lenne példátlan, a Samsungnak is van alkalmazásboltja, és viszonylag sokan használják, mert vannak exkluzív Samsung appok, amiket csak onnan lehet beszerezni.

Galéria megnyitása

A biztonságra is rossz hatással lenne, ha a Huawei valóban elveszítené a Google támogatását. Ez ugyanis valószínűleg magával vonná azt, hogy a vállalat nem kaphatná meg azokat a rendszeres biztonsági frissítéseket, amiket havi rendszerességgel nyújt a keresőóriás a partnerei számára. Az ilyen biztonsági csomagok keretében általában sok kisebb sebezhetőséget szoktak befoltozni a keresőóriás szakemberei.

A Reuters úgy tudja, hogy a korábban boltokba került eszközökre visszamenőleg már nem lenne érvényes a mostani döntés, szóval az eddig eladott Huawei termékekről minden gond nélkül lehetne továbbra is használni a Google-től licencelt alkalmazásokat, szolgáltatásokat. És azt is meg kell említeni, hogy a Honor néven érkező eszközök ugyanúgy érintettek lehetnek az ügyben, mint a cég saját márkajelzésével ellátott megoldásai.

A Huawei egyébként korábban azt mondta, hogy vannak olyan fejlesztései, amelyek egy alternatív operációs rendszer létrehozására irányulnak. Szóval a vállalat készül arra az esetre, ha az Android használatával kapcsolatosan problémái lennének. Ugyanakkor korábban azt is hozzátette a cég, hogy nem igazán szeretne letérni a kitaposott útról, szóval a jövőjét is a Google partnereként képzeli el, most viszont ebben a tekintetben fordulhat a kocka.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap