Shop menü

MÓKÁS KÜLSEJŰ, MI-T HASZNÁLÓ HÁZTARTÁSI ROBOTTAL ÁLLT ELŐ AZ LG

Multimodális működésre képes, két „lábbal” áll a földön, és képes magát verbálisan kifejezni a szerkezet, és a cég szerint ez még mindig csak a kezdet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Mókás külsejű, MI-t használó háztartási robottal állt elő az LG

Már évek óta dolgozik az LG robotokon, több működő termékkel is előrukkolt már a vállalat, és az idei CES-re minden eddiginél komplexebb otthoni robotot visz magával a gyártó. Mesterséges intelligenciával feltuningolva próbál majd a termék az eddigieknél hatékonyabb otthoni segítőként szolgálatot teljesíteni.

„Okosotthon MI ügynök robot testben” – így hivatkozik az LG arra a különleges kis robotra, amiről a napokban számolt be. A 2024-es CES egyik apró sztárja lehet majd az újdonság. Úgy lett kialakítva a szerkezet, hogy a lakásokban jól tudjon közlekedni, de csak két láb van alatta, amik kerekekben végződnek, ezáltal tud majd fürgén fel-alá járni a házban az eszköz. Nagyon jó lesz az egyensúlya, és még a mozgásával is képes lesz magát kifejezni bizonyos helyzetekben, hála a finommechanikus rendszernek.

Úgy alkalmaz mesterséges intelligenciát az eszköz, hogy multimodális működésre is képes. Lehet majd hozzá beszélni, és kamera is van benne, így képfelismerésre is képes, kiismeri magát a környezetében, és lehetőség lesz olyan utasításokat adni a számára, amihez a látásra is szüksége lesz. Képes lesz az apróság folyamatosan tanulni, és egészen összetett beszélgetést is figyelemmel tud kísérni. Beszélhet hozzá az ember és a saját szavaival tud válaszolni szinte mindenre. Még érzelmek kimutatására is fel lett készítve, amit leginkább a kicsi képernyőjén keresztül lesz képes megoldani.

Galéria megnyitása

Az okosotthonokban a robot központi egységként üzemelhet majd, szóval tisztában lehet azzal, hogy a kapcsolódó berendezések milyen állapotban vannak. Ha bármilyen problémát észlel, akkor azonnal jelzést tud küldeni a felhasználó számára. A robottal az LG megkönnyíteni a felhasználók hétköznapi létét. Lehetőség lesz neki teljesen természetesen utasításokat adni kontextushoz illően. Az okosotthon kapcsolód berendezéseihez köthetően minden utasítást azonnal a helyén tud majd kezelni.

Az LG és a Qualcomm kollaborációja is hozzájárult ahhoz, hogy a szerkezet létrejöhetett. A chipgyártónak egyebek mellett robotokba tervezett rendszerchipjei is akadnak, és itt egy ilyen megoldás található a vállalat saját vezérlői mellett. A Robotics RB5 platform köré épül a szerkezet. Minden mesterséges intelligenciával kapcsolatos funkció helyben lesz futtatva, nem kell online kapcsolat ehhez, így gyorsabban fog reagálni és biztonságosabb lesz.

Galéria megnyitása

Képes a robot arra is, hogy megismerje a gazdáját, a ház lakóit. Ezt a képességét pedig ki tudja majd úgy használni, hogy mikor az ember hazaér, akkor üdvözli a robot, sőt mi több, az otthoni hangrendszeren keresztül el tudja indítani a kedvenc dalaiból összeállított lejátszási listát, hogy emelje a tulajdonosa kedélyét. Napközben hasznos infókkal tud szolgálni a különböző területeken, így például reggel jelzi a napi teendőket és a várható időjárást, este pedig össze tudja foglalni a legfontosabb híreket.

Rengeteg információval rendelkezik a környezetéhez köthetően a robot. A kamera, a mikrofon és a hangszóró mellett még egy sor különböző szenzornak ad otthont. Van saját hőmérője, figyeli a páratartalmat, de még a levegő minőségét is tudja monitorozni. Érdekes extrája lesz a szerkezetnek, hogy még háziállatmegfigyelő szerepet is képes lesz ellátni. Lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a lakásban élő állatokat meg lehessen nézni távolról bármikor. Továbbá biztonsági kameraként is funkcionálni fog a robot, így adott esetben egy betörés alkalmával is tud riasztást leadni.

Galéria megnyitása

Kommunikációs céllal is be lehet fogni a robotot. Üzenetet, figyelmeztetést is lehet küldeni ezen keresztül, ha éppen arra lenne szükség. A robotot kihasználva tud az otthon levő családtagokkal is beszélni a felhasználó. De akár ezen keresztül rá is lehet szólni valakire vagy valamire, akár egy házikedvencet is rendre lehet utasítani, ha az rosszat csinálni.

Azt is képes észlelni a robot, ha egy ablak nyitva maradt a házban, vagy ha a lámpa nem lett lekapcsolva az otthonról távozás során. Ha kapcsolódó megoldás maradt úgy működés közben, azt lesz a legkönnyebb távolról kezelni, mert ezek a roboton keresztül könnyedén menedzselhetők. Sok energiát lehet majd megtakarítani a robottal.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére